IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на обслужващ персонал по Черноморието остава проблем за туризма

Търсят се сервитьори, бармани и готвачи

16:42 | 08.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Най-голям е недостигът на обслужващ персонал по Черноморието, твърдят от Асоциацията на собствениците в туризма. Най-голяма липса има на сервитьори, бармани, готвачи, казва Георги Николчев, председател на асоциацията.

„Липсва обслужващ персонал, въпреки че голяма част от младежите, които са във ваканция, помагат по цялото Черноморие в обектите, където могат да работят. Това обаче не компенсира липсата на множество кадри, които всяка година търсим откъде да намерим, посочва Николчев, цитиран от агенция Фокус.

По думите му най-страшното е, че всяка година хотелиери и ресторантьори ги обучават, а след това не се връщат.

Според Николчев държавата трябва да предприеме мерки към работодатели, които не плащат на персонала. „Тя трябва да преследва такива работодатели, защото подронват имиджа на всички работодатели“, казва той. 

Според него държавата трябва да промени стратегията си към обучението на младите хора у нас, защото „се оказа, че имаме висшисти, които не могат да намерят работа по тяхната специалност, а на нас ни трябва да обслужващ персонал”, заяви още Николчев.

В бюрото по труда във Варна са обявени над 200 позиции в сферата на туризма, като се търсят готвачи, обслужващ персонал, хора за почистване на вътрешни и външни пространства, както и водни спасители. Общо обявените свободни работни места са над 600.

Има и много заявени позиции и за сферата на образованието – учители, възпитатели. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
josif
преди 7 години
"... По думите му най-страшното е, че всяка година хотелиери и ресторантьори ги обучават, а след това не се връщат ..." А какво ще кажете хотелиерите и ресторантьорите да не ги обучават, а те да се връщат ... този вариант повече ли ви харесва!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още