IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва съвместна проверка на институциите по сигнал за плаж Оазис

Община Царево вече е инспектирала дюните на плажа при къмпинг Оазис край Лозенец

16:41 | 05.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: bTV</em></p>

Снимка: bTV

По разпореждане на ресорния министър Николина Ангелкова Министерството на туризма започна съвместна проверка на ангажираните институции във връзка със сигнала за заравняване на дюни на плажа при къмпинг "Оазис". В инспекцията ще се включат представители на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите - Бургас, областна администрация - Бургас и община Царево.

От Министерството на туризма посочват още, че в момента са необходими бързи и координирани действия.

Съгласно решение на Министерския съвет за плажа при къмпинг "Оазис" е организиран конкурс за концесия. Към момента  се събират оферти за участие.

“Наша основна цел е да опазим морските плажове и да ги развиваме устойчиво, за да предложим най-добри условия на туристите“, каза Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на ведомството.

По думите ѝ през годините винаги има подобни сигнали през зимния сезон, когато няккой реши да експлоатира морските плажове за собствени нужди – добив на пясък, отнемане или разширяване на активната площ и др.

„Ще дадем възможност всеки гражданин да ни сигнализира и дори обажданията да не са в нашите правомощия, ще сезираме компетентните органи, за да предотвратим всеки опит на злоупотреби“, допълва министърът.

Целогодишно ще работят телефон: +359 2 90 46 833 и e-mail: control@tourism.government.bg за сигнали за нередности на морските плажове.

По-рано днес от Община Царево съобщиха, че експерти от общината са направили проверка тази сутрин на плажа "Оазис" по повод на сигнал за разкопаване на дюни с багери. Документацията от инспекцията ще бъде оформена и изпратена до институциите. От там посочват още, че от компетенциите на общината е да се намеси в случаите на незаконно строителство, поставяне на временни обекти, както и на отнемане на пясък от плажната ивица.

Мястото пред къмпинг "Оазис" край Лозенец не е защитена зона, но и извън такава унищожаването на дюни е забранено.

Още гледайте във видеото



 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още