IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисните потребителски цени в Япония растат с по-бавен темп от очакваното

Разходите на домакинствата също се понижават повече

10:20 | 28.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Базисните потребителски цени в Япония нарастват с по-бавен темп от очакваното през март, а разходите на домакинствата се понижават също повече от прогнозираното, съобщава Ройтерс. Порцията данни е притеснителен сигнал за централната банка, тъй като показва, че вътрешното търсене не е достатъчно силно, за да създаде устойчива инфлация.

Базисната потребителска инфлация, която включва петролните продукти, но изключва пресните храни, се повишава с 0,2% през март, което е трети пореден месечен ръст, показват правителствените данни. Очакванията бяха за 0,3% увеличение.

Като се изключат и петролните продукти, потребителските цени в Япония всъщност се понижават с 0,1% на годишна база. Това е първият спад от юли 2013 г. 

Отделни данни показват, че безработицата остава на стабилно ниво от 2,8% през март.

Разходите на японските домакинства се понижават с 1,3% на годишна база през март, което е далеч под прогнозите за 0,3% спад.

Намаление има и при индустриалното производство през март. То се свива с 2,1% на месечна база, което също е по-лошо представяне от очакваното. Има надежди, че този спад е временен, защото от самата индустрия очакват скок от близо 9% през април.

Ройтерс припомня, че Японската централна банка (ЯЦБ) остави паричната си политика без промяна, но подобри прогнозите си за икономиката. Очакванията на банката за инфлацията обаче бяха понижени с аргумента, че цените в сектора на услугите остават ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още