IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в китайската промишленост се забавя леко

Понижението се дължи на неблагоприятни метеорологични условия и наводнения в части от страната, както и на редовните поддръжки в някои предприятия

09:32 | 31.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в китайската промишленост се забавя леко през юли, показва официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI). Стойността му се понижава от 51,7 пункта през юли до 51,4 пункта през юли, което е малко под очакванията, съобщава CNBC.

Според експертите от Националната статистическа служба понижението се дължи на неблагоприятни метеорологични условия и наводнения в части от страната, както и на редовните поддръжки в някои предприятия.

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а под 50 – за свиване в сектора.

Вносът и износът продължават да растат спрямо предния месеца.

Въпреки че индикаторите за продукцията и новите поръчки се понижават, разликата между двата показателя се свива, което сигнализира подобрена динамика между търсене и предлагане.

Нарастващите цени са добър сигнал и разсейват опасенията за дефлация в сектора на суровините, коментират анализаторите от австрaлийската банка ANZ.

Националната статистика публикува и официалния индекс за сектора на услугите, който се понижава от 54,9 пункта през юни до 54,5 пункта през юли. Въпреки спада стойността през юли остава по-висока от средната за първото полугодие.

По-рано този месец излязоха данни, че БВП на Китай през второто тримесечие расте с 6,9%, което беше над очакванията. Пазарните наблюдатели обаче очакват ръстът на икономиката да се забави заради по-строгите условия на жилищния пазар и заради кампанията на правителството да понижи задлъжнялостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още