IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд поевтинява четвърти пореден ден

Форекс стратезите се надпреварват да понижават дългосрочните си прогнози

12:40 | 11.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският паунд поевтинява четвърти пореден ден, а форекс стратезите се надпреварват да понижават дългосрочните си прогнози, съобщава Bloomberg.

ING Groep, JPMorgan Chase & Co. и Julius Baer Group понижиха прогнозите си за лирата в края на тази година. В петък паундът поевтиня с 6% в рамките на 2 минути и за спада беше обвинена човешка грешка и вероятна грешка в алгоритмите, когато ликвидността е била изключително ниска. Въпреки че лирата бързо възстанови голяма част от тези загуби, сривът беше достатъчен за редица анализатори да преоценят дългосрочните си очаквания.

Все пак британската валута не може да компенсира седмичния спад, до който доведоха изказванията на някои британски политици, включително премиера Тереза Мей. В коментарите си те така и не внесоха яснота за това как правителството ще управлява процеса по излизане от Европейския съюз.

“Имаме голямо рисково събитие и това затруднява прогнозите за паунда”, казва Пьотр Крпата, форекс стратег в ING в Лондон. „Макар че от фундаментална гледна точка валутата е ултраевтина, политическата несигурност може да я отслаби още повече“, посочва той. 

Към 12:00 часа българско време паундът се обменя със спад от 0,59% за 1,2289 долара.

Според ING до края на годината стойността му ще спадне до 1,22 долара на фона на предишната оценка за 1,25 долара.

Британската лира се представя най-зле сред 16 ключови валути, като от началото на годината е поевтиняла със 17%. Британският вестник Times съобщи, че ако страната избере т.нар. "твърдо" излизане от ЕС (Hard Brexit), което предполага по-ограничен достъп до единния европейски пазар, това ще струва на хазната 66 млрд. паунда годишно.

Някои наблюдатели посочват, че слабата валута носи ползи на износителките.

Нарастващите перспективи за това твърдо излизане са причината за ревизираните прогнози на JPMorgan. Te на практика направиха завой на 180 градуса, след като през септември повишиха прогнозите си заради по-добрите от очакваното макроикономически данни. Сега банката очаква лирата да поевтинее до 1,21 долара до края на годината спрямо предишните очаквания за стойност от 1,32 долара. Спрямо еврото лирата ще поевтинее до 95 пенса, а не до 87 пенса, както се смяташе по-рано.

Julius Baer – банката с най-точните прогнози в изследванията на Bloomberg – публикува нови прогнози миналия вторник и бързо ги понижи след срива в петък: от 1,29 долара до 1,24 долара за паунд в края на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 7 години
КАКВО ПО ТВЪРДО ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКОВА СИСТЕМА Е ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА С ПАУНДА?!ЕЦБ е в шок от сриващият се паунд.Вече не говорим за износа на АНГЛИЯ към Европа, а за износа им към бившите и все още финансово зависими от тях БИВШИ КОЛОНИИ в които е налице експанзия на стоки и машини от ГЕРМАНИЯ!БИТКАТА ЗА ПАЗАРИ СЕ ПРЕВЪРНА И В БИТКА НА ВАЛУТИ!Нека наблюдаваме как сега ще поевтинеят накои валути на бивши английски колонии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още