IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските продажби на дребно се свиват, но с по-слаб темп от очакваното

Продажбите на дребно се понижават с 0,2% на месечна база през август, след като скочиха с 1,9% през юли

13:12 | 15.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания се свиват през август, след като през юли записаха изненадващ скок, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официалните данни. Изглежда вотът през юни за излизане на страната от Европейския съюз има слабо влияние върху желанието на потребителите да харчат, коментира агенцията.

Продажбите на дребно се понижават с 0,2% на месечна база през август, след като скочиха с 1,9% през юли, което беше най-доброто представяне от 14 години. Спадът през осмия месец на годината е по-малък от очакваното понижение в размер на 0,4%.

„Въпреки лекия спад след рязкото повишение през юли основната тенденция в сектора на продажбите на дребно остава за стабилен ръст“, коментира Мел Ричардс от Националната статистическа служба. „Като цяло данните не предполагат голям спад в потребителското доверие след референдума“, допълва тя.

На годишна база продажбите на дребно в Обединеното кралство растат с 6,2 на сто на фона на прогнози за повишение от 5,4% след ръст от 6,3% през юли.

Като се изключат горивата, продажбите на дребно през август растат с 5,9 на сто – най-доброто представяне от ноември 2014 г.

По-късно днес Английската централна банка заседава за паричната политика и се очаква да се въздържи от действия, след като миналия месец понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 0,25%.

Британският бизнес казва, че е прекалено рано да се оцени средносрочният ефект от референдума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още