IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред държавите от ЕС с най-силен ръст на индустриалното производство

Увеличението на индустриалното производство в ЕС и еврозоната се определя от повишеното производство на капиталови и потребителски стоки

12:53 | 12.08.16 г.
България е сред държавите от ЕС с най-силен ръст на индустриалното производство

България е сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-силен ръст на индустриалното производство през юни, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

През юни спрямо май България е на второ място по ръст с 3,9%, като ни изпреварва само Ирландия със 7,1%.

Годишният ръст е също 3,95%, което ни поставя на пето място. Лидер е Латвия със 7,9%, следвана от Гърция със 7,6%, Словения с 6,1% и Хърватия с 4,1%.

Средно за ЕС ръстът на индустриалното производство достига 0,5% през юни спрямо май, а в еврозоната е 0,6%. Годишното увеличение е съответно 0,5% и 0,4%.

Месечният ръст се определя основно от ръста на производството на капиталови стоки, на потребителски стоки с дълготрайна употреба и потребителски стоки с краткотрайна употреба. Същевременно се отчита спад при производството на стоки с междинна употреба и енергия.

Подобна тенденция се наблюдава и при определящите фактори за годишния ръст на индустриалното производство в ЕС и еврозоната.

Държавите с най-голям месечен спад на индустриалното производство са Естония (-3,1%), Унгария (-2,3%) и Малта (-1,6%), а с най-силно годишно намаление – Малта (-8,5%), Естония (-4,6%) и Швеция (-3,1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още