IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в Германия падат през септември

PPI индексът записва понижение от 0,4% на месечна и 2,1% на годишна база

10:05 | 20.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на стоките от германските фабрики се понижават през септември до голяма степен заради ниските цени на петрола, съобщи WBPonline. Слабото търсене пък поддържа натиска над разходите.

Индексът на цените на производител (PPI) спада с 0,4% през септември, като на годишна база стойността на понижението е 2,1%, сочат данни на германската статистическа служба Destatis. През август понижението на месечна база е 0,5%, а на годишна - 1,7%. 

Спадът с 2,1% на годишна база през септември е най-силното понижение от март тази година. 

“Цените за енергийните ресурси през септември падат с 6,1% в сравнение със същия месец миналата година, цените на стоките с нетрайна употреба – с 1%, а междинните стоки са поевтинели с 1,4%. За сравнение, цените на капиталовите стоки и на продуктите с трайна употреба се увеличават съответно с 0,7% и 1,3%”, пише в доклада на Destatis.

Като се изключат разходите за енергия, индексът записва понижение от 0,6% в сравнение със септември 2014 г. 

Цените както за търговците на едро, така и за домакинствата, са под натиск заради слабото глобално търсене и ниските цени на суровините. Това представлява предизвикателство за Европейската централна банка (ЕЦБ), която отчаяно търси знаци, че инфлацията се насочва към заложената цел от 2%, коментира WBPonline.

Коментарите от страна на гуверньора на австрийската централна банка Евалд Новотни в четвъртък дадоха основание да се смята, че ЕЦБ може да разшири програмата си за стимули. В интервю от уикенда обаче той опроверга тези спекулации. „Това е нещо, което ще трябва да обсъдим, когато му дойде времето. Според мен е прекалено рано да се говори за това, защото все пак ще трябва да изчакаме почти до септември следващата година“, казва Новотни.

PPI измерва средната промяна в цените на продуктите и услугите, продавани от производителите на пазара на едро.

През миналия месец Индексът на потребителските цени в Германия записа спад от 0,2% на месечна база. През август този измерител остана без промяна в сравнения с предходния месец.

На годишна база инфлацията в Германия през септември остава непроменена, а през август записват ръст о 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още