IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Казахстан увеличи новия си основен лихвен процент до 16%

Ходът цели стабилизиране на най-волатилната валута в света

10:21 | 03.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Казахстан увеличи новия си основен лихвен процент до 16%

Централната банка на Казахстан увеличи новия си основен лихвен процент, за да успокои най-волатилната валута в света. Тенгето не успява да намери баланс, след като през август страната премина към режим на плаващ валутен курс, предава Bloomberg.

Овърнайт репо лихвата, която бе определена от централната банка за новия основен лихвен процент, след като премахна фиксирания валутен курс, бе покачена от 12% на 16% в петък.

Освен това регулаторът установи лихвата по кредитите на ниво от 17%, а за изтегляне на ликвидност – на 15%, гласи становището на банката.

От финансовата институция поясняват, че намалява коридора на валутния курс, „за да намали волатилността на лихвените проценти на паричния пазар и даде по-ясни сигнали на пазара“.

„Високото ниво може да обезкуражи банките да заемат или купуват долари“, смята ръководителят „Анализи“ в Private Asset Management Дамир Сейсебаев. „Това повишава атрактивността на тенгето и стимулира инвестициите в деноминирани в тенге инструменти, въпреки че валутният курс се подкрепя от интервенции.“

Централната банка на Казахстан се опитва да преодолее ефектите от флуктуациите на валутния пазар, след като отпусна курса на тенгето, за да помогне на местните компании да се конкурират с Китай и Русия – двата най-големи търговски партньора на Казахстан.

Тенгето, чийто коридор е установен около 185 спрямо долара, кръжи около 208 и 300 тенгета за долар от август насам, а централната банка похарчи над 1 млрд. долара, за да смекчи флуктуациите. За последните 12 месеца казахстанските пари губят 33% от стойността си.

Според централните банкери няма „фундаментални макроикономически фактори“, които причиняват волатилността на тенгето. Институцията е в готовност да реагира, за да облекчи валутните движения.

Докато Сейсебаев смята, че стабилизирането на тенгето ще стимулира инвестициите, икономистът в Danske Bank Владимир Михалевски твърди, че по-високите лихвени проценти ще накърнят казахстанската забавяща се икономика, която през второто тримесечие забави темпото си на ръст до 1,7%. Това е най-бавният растеж от 2009 г. насам.

Въпреки че по-ниският курс на тенгето помага на местните компании да останат конкурентоспособни, то крие риск от увеличаване на инфлацията. През септември индексът на потребителските цени ускори своя ръст до 4,4%, който е най-бързият от пет месеца насам.

Централните банкери предричат, че инфлацията ще надхвърли средносрочната цел на банката от 6-8%, а правителството иска нивото да остане под 10% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още