IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се готви да понижи прогнозите си за инфлацията на заседанието си в четвъртък

Новите очаквания на ЕЦБ са инфлацията да е около 1,5% през тази година и следващите две

17:37 | 07.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) се готви да понижи прогнозата си за инфлацията на заседанието си в четвъртък, а причината са по-ниските цени на енергията, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници от еврозоната, запознати със ситуацията.

Новите очаквания на ЕЦБ са инфлацията да е около 1,5% през тази година и следващите две. Предишните прогнози от март включваха средна инфлация от 1,7%, 1,6% и 1,7% съответно през 2017, 2018, 2019 г. 

Bloomberg посочва, че прогнозите за базисната инфлация, която изключва енергията и хранителните продукти, едва ли ще претърпят съществени ревизии.

Колкото до икономическия ръст, прогнозите за него по всяка вероятност ще бъдат ревизирани нагоре с около 0,1 процентен пункт. Последните прогнози от март са за ръст от 1,8% тази година и по 1,7% и 1,6% през следващите две години.

Говорител на ЕЦБ е отказал коментар.

Ако икономистите в ЕЦБ действително понижат прогнозите си за инфлацията, това ще подкрепи виждането на водещите централни банкери – Марио Драги и главния икономист Петер Прат – че регулаторът трябва да е изключително предпазлив в посланията си и при излизането на мащабната програма за стимули.

Инфлацията в еврозоната достигна 2% през февруари, но се забави до 1,4% през май. Целевото ниво на ЕЦБ е малко под 2%, което обаче трябва да е устойчиво без подкрепа от страна на паричната политика. Петролът сорт Брент пък достигна 57 долара за барел по-рано тази година, но сега е под 50 долара.

Еврото поевтиня след публикуването на новините и към16:30 часа българско време единната валута се търгува със спад от 0,40% до 1,1233 долара. По-рано курсът се понижи до 1,1208 долара за едно евро.

Графика: Investing.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още