IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия с най-голям търговски излишък в света за 2014 г.

За това допринасят добрата икономическа ситуация в големи страни потребителки като САЩ и Великобритания, както и срива на цените на петрола

12:23 | 02.02.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германия е сред големите износители на автомобили. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германия е сред големите износители на автомобили. Снимка: Ройтерс

Германия е постигнала през 2014 г. нова рекордна стойност на своя търговски излишък, като показва най-висока сума от всички страни. Според изчисленията на базирания в Мюнхен институт Ifo за Ройтерс, стойността за Германия ще бъде в размер на 285 милиарда долара. На второ място е най-голямата търговска нация в света Китай със 150 милиарда евро, следвана от износителя на петрол Саудитска Арабия (100 млрд. евро). Тези данни няма да се харесат на критиците на силната германска експортна ориентация, особено след като Ifo дори прогнозира нарастване на тези стойности, предава Ройтерс. 

Зад статистиката стои много голямото търсене на стоки с надпис „Произведено в Германия". "Една от причините за излишъка по текущата сметка е добрата икономическа ситуация в големи страни потребителки като САЩ и Великобритания", казва експертът на Ifo Щефен Хенцел. „Освен това към края на годината предвид срива на цените на петрола Германия е трябвало да плати много по-малко за вноса на петрол". Така разликата между стойността на износа и вноса се увеличава.

Европейската комисия оценява стойности на излишъка трайно над 6% спрямо брутния вътрешен продукт като опасни за стабилността. От много години Германия е над тази граница, поради което Брюксел критикува федералното правителство през март 2014 г. Същевременно ЕК препоръчва на германските власти да се инвестира повече и по този начин да се засили вътрешното търсене. Също и Министерството на финансите на САЩ заяви, че високият излишък представлява риск за световната финансова стабилност.

За 2015 г. Ifo прогнозира дори нарастващ излишък. „Като се има предвид ниската цена на петрола и по-нататъшно нарастване на икономиката във важни страни вносителки извън еврозоната, излишъкът по текущата сметка вероятно ще се увеличи - до около 240 милиарда евро", прогнозира Хенцел. „Освен това слабото евро насърчава износа". Следователно излишъкът през 2015 г. се очаква да нарасне до 8% от брутния вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
IvaneJohn
преди 9 години
Това е най-големия проблем на Германия - КАКВО ДА ГИ ПРАВИМ ТЕЗИ ПАРИ ?!? в какво да ги вложим.... в ценни книжа на САЩ?! - колко да са ценни ;-))) в злато?! - ама те не ни го връщат от Форт Нокс...богати старчета без деца, умираща нация с емигрантиЩе дойдат младите "варвари" и ще ги изконсумират тези париколкото и да трупаш - децата са най-голямата инвестиция и младото поколение! нямаш ли деца - другите имат и ще ти ги изядат тези благини..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Grosss
преди 9 години
Защо Германия може,а Гърция,Италия,Испания не могат това е въпросът?Това което не стана с две войни,се получи със създаването на ЕС.В моментаГермания все повече заприличва на САЩ във взаимоотношенията и с ЛатинскаАмерика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
bgMan
преди 9 години
Да не би немската икономика да настига и задминава китайската?Таз тенденция май става постоянна вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 19
nikolait
преди 9 години
имам един простичък въпрос - къде са големите Нобелови лауреати, които развиваха тезата, че Германия без износа към Южна Европа(който бил стимулиран с кредити към Юга, вкл Гърция) ще спре икономическия си възход??? Още тогава се коментираше, че Германия има БМВ и Мерцедес(и подобни продукти), които са независими от кредитирането, а от качеството и престижа им! Даже са независими от ЕС(но не и от войни в Европа). Проблемът на Германия е че е политическо джудже и поради това няма авторитета да наложи еднакви правила за икономическата конкуренция глобално. Поради това, аз прогнозирам, че Германия много скоро ще обедини срещу себе си завистта на - Русия, САЩ, Лондон, Атина(без Китай и Япония вероятно), тези които са некадърни в конкуренцията. Затова Берлин трябва час по-скоро да се отърве от парите си, каквото и да и струва това. Никой няма да и позволи да остане богата. Затова по-добре да раздадат парите, на своите съюзници от Украйна до Португалия и да продължат да правят БМВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още