IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация достигна най-високото си ниво от почти 5 години

За първи път от четири години и половина тя минава важната граница от 2%

09:56 | 14.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Скъпите горива, отопление и храна за първи път от четири години и половина повишават германската инфлация през февруари над равнището от 2%. Стоките и услугите са стрували средно с 2,2 на сто повече, отколкото през същия месец година по-рано, обяви статистическата служба във вторник, като потвърди оценката си от началото на март.

Така поскъпването е над заложената цел от Европейската централна банка (ЕЦБ), която счита, че цените са стабилни при стойност от около 2 на сто. Това е най-високата стойност от август 2012 г.

Най-голям двигател за цената е енергията, която е поскъпнала със 7,2% през миналия месец. Ако се изключи цената ѝ, годишният темп на инфлация е 1,7%. Потребителите са плащали повече преди всичко за отопление на нафта (плюс 44 процента) и за зареждане на гориво (15,6%). Също така и цените на храните са се повишили с 4,4 на сто средно, като само цените на зеленчуците са скочили с 21%, предава DPA.

Използвайки европейската методология на хармонизирания индекс на потребителските цени, който е сравнима мярка за инфлацията в държавите от ЕС, германската статистика отчита за февруари инфлация от 2,2 на сто на годишна база, както и 0,7 на сто на месечна. И тук с данните се потвърждава първоначалната оценка.



Като цяло повечето икономисти очакват ускоряване на германската инфлация през следващите месеци. Ако през 2016 г. тя бе на ниво от едва 0,5 на сто, според оценка на базирания в Кил Институт за икономика през тази и следващата година тя ще е 1,8 на сто. Някои специалисти са категорични, че това ще свие покупателната способност на потребителите, а частното потребление няма да расте толкова силно, както досега.  

По-високата инфлация по всяка вероятност ще даде нова сила на призивите от Германия към Европейската централна банка да сложи край на ултраоблекчената си парична политика, посочва Ройтерс, особено предвид, че през септември предстоят парламентарни избори.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още