IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия надвиши целевото ниво на ЕЦБ

Ръстът на потребителските цени във федералната република се ускорява и през февруари до 2,2 на сто на годишна база

15:52 | 01.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Германия продължава да се ускорява и през февруари, достигайки най-високото си ниво от четири години и половина, съобщава Ройтерс.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който се използва за целите на европейските институции, се повишава с 2,2% на годишна база и по този начин надвишава целевото ниво на Европейската централна банка. Желаната от регулатора стойност е близо до, но не повече от 2%.

Това е най-високата стойност от август 2012 г. и също така надвишава очакванията в анкетата на Ройтерс за 2,1%.

През януари инфлацията във федералната република беше 1,9 на сто.

Основните двигатели на повишението през февруари за пореден път са по-скъпата енергия и хранителни продукти.

По-високата инфлация по всяка вероятност ще даде нова сила на призивите от Германия към Европейската централна банка да сложи край на ултраоблекчената си парична политика, посочва Ройтерс, особено предвид, че през септември предстоят парламентарни избори.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Аз не бих казал, че това е добра новина. Инфлация, базирана на голям ръст на икономиката може и да е добра новина, но инфлация, постигната само и единствено чрез намесата на централната банка съвсем определено не е. Най-малкото защото "постигането на целевата инфлация" означава, че възможностите за въздействие от страна на централната банка вече са НАПЪЛНО ИЗЧЕРПАНИ. Повече пари тя не може, или по-скоро НЕ БИВА да печата, защото надхвърлянето на "целевата" инфлация вече ще започне да се отразява НЕГАТИВНО върху икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
sdar
преди 7 години
Браво, ето че Германия не само постигна инфлационните цели, но дори и ги задмина. Дано това добро постижение да дойде и при нас, и ние да намажем нещо от членствотото си в ЕС и да постигнем подобни постижения с инфлацията нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още