IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Испания расте и без правителство

През второто тримесечие БВП се разширява с 0,8% спрямо първоначално отчетените 0,7%

12:19 | 25.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Испанската икономика преодолява политическата безизходица и расте с повече от очакваното през второто тримесечие благодарение на инвестициите и износа, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се разширява с 0,8% спрямо първоначално отчетените 0,7%. На годишна база прирастът е от 3,2%, а новите работни места през периода са 484 хил.

Инвестициите са нагоре с 1,3%, а строителството се разширява с 0,9 на сто. Износът е с 4,3% повече. Потреблението на домакинствата остава високо, което засенчва потиснатите правителствени разходи, след като страната се мъчи да излезе от политическата задънена улица. Изпълняващият длъжността премиер Мариано Рахой не успява да сформира правителство след два вота.

Данните идват, преди Рахой да проведе вот на доверие на 31 август в опит да изкара втори мандат. Въпреки че Народната партия постигна предварително съгласие с либералите от Ciudadanos, Социалистическата партия отказва да го приеме. Без нейната подкрепа, дори и ако гласуват въздържал се, Рахой най-вероятно ще изгуби вота и испанците ще трябва да идат до урните за трети път тази година.

Освен това Испания може да изпусне крайния срок през септември да внесе проектобюджет за 2017 г., който трябва да бъде представен в Брюксел до октомври.

След като избегна глоба за това, че през 2015 г. бюджетният дефицит бе над европейските ограничения, действащият икономически министър Луис де Гуиндос коментира, че Испания е готова да намали бюджетния недостиг под 3% от БВП до 2018 г., както бе договорено с европейските власти.

Администрацията на Рахой очаква икономиката да порасне с 2,9% през тази година, преди ръстът да се забави до 2,3 на сто през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Че те се справят по добре без правителство Да я карат така до 2020 когато ще има нови избори Без политици Испания може да стане водеща икономическа сила в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още