IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия остава 0,8% през септември

Данните оставят Европейската централна банка под напрежение относно въвеждането на нови стимули за икономиката на еврозоната

10:03 | 15.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Германия остава 0,8% през септември

Инфлацията в Германия не показва изменение през септември за трети пореден месец, оставяйки Европейската централна банка (ЕЦБ) под напрежение дали да въведе нови стимули за съживяване на европейската икономика, съобщава MarketWatch.

Годишният темп на инфлацията в най-голямата европейска икономика остава 0,8% през септември, измерен по общ европейски метод, сочат данни на Федералната статистическа служба на Германия (Destatis). Измерени според националните стандарти, цените остават непроменени на месечна и нарастват с 0,8 на сто на годишна база.

Цените на енергийните продукти падат с 2,2% спрямо година по-рано, докато тези на хранителните стоки нарастват с 0,9%, обявява Destatis.

Слабата инфлация в локомотива на европейската икономика поддържа напрежението върху ЕЦБ, след като ръстът на цените в еврозоната продължава сериозно да изостава от целевата инфлация на банката от малко под 2%.

Предварителните данни за септември сочат, че цените във валутния съюз падат до най-ниското си ниво от октомври 2009 г. насам при годишен темп на инфлация от едва 0,3%. Окончателни данни се очакват на 16 октомври.

Междувременно редица европейски политици подтикнаха Германия да стимулира икономиката си, но правителството на страната отхвърли възможността да увеличи публичните разходи и да се откаже от обещанието си за балансиран бюджет на фона на засилващи се признаци за забавяне на икономиката и заплаха от нова рецесия на континента.

В резултат на последните слаби икономически данни германското правителство понижи прогнозите си за растежа през тази година до 1,2% от 1,8% и до 1,3% от 2% през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още