IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Русия остава стабилна през май на ниво от 7,3%

Ръстът на потребителските цени на годишна база е същият както и през април

18:33 | 06.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Русия през май остава 7,3% на годишна база , след като темпът й силно се забави от началото на годината, съобщи БТА, позовавайки се на Росстат. Стойността е без промяна спрямо април.

На месечна база потребителските цени през май растат с 0,4 на сто, също като през април спрямо март и в съответствие с очакванията на икономистите, анкетирани от агенция Интерфакс.

Повишението на цените е било подкрепено от поскъпването на услугите (+0,5 на сто на месечна база), зърнените култури и хляба, рибата, картофите и цвеклото.

Силното повишение на цените от края на 2014-а и началото на 2015 година с годишен темп на инфлацията от над 15% през по-голямата част на миналата година, значително се забави през последните месеци. Централната банка на страната обаче продължава да твърди, че се опасява от нов скок, ако цените на петрола отново рязко се понижат и ударят рублата, или пък ако правителството отслаби усилията си по спазването на бюджетната дисциплина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още