IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Пред хеликоптерните пари стоят правни пречки

Гуверньорът на Японската централна банка не възнамерява да използва този способ

10:53 | 20.04.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: архив, Ройтерс

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода не мисли да използва т.нар. хеликоптерни пари с аргумента, че понятието противоречи на закона, предава  Bloomberg.

Докато инфлацията и икономическият растеж все още изостават, в Япония се разрази дебат около идеята, предложена от нобеловия лауреат Милтън Фридман през 1969 г. Подобна инициатива може да накара централната банка да продава дълг директно на централната банка в замяна на новонапечатани пари, които след това се инжектират директно в икономиката под формата на данъчни облекчения и инвестиционни програми.

Хеликоптерните пари биха размили границите между политиката на централната банка и правителството за разлика от покупките на активи и отрицателните лихвени проценти на ЯЦБ.

„В днешно време в развитите икономики фискалната политика се определя от правителството и парламента, докато паричната политика се решава от централната банка, която е отделена от правителството и парламента“, коментира Курода пред Народното събрание.

„Решаването и прилагането на тези неща заедно би противоречало на сегашната правна рамка. Ето защо ако не се промени съществуващата правна рамка, хеликоптерните пари са невъзможни, а ние от ЯЦБ не мислим за тях въобще“, категоричен е гуверньорът.

Проучване на Deutsche Bank AG също разкрива правни пречки. Анализаторите на германската банка отбелязват, че финансирането на фискални стимули от страната на централната банка е забранено по линия на Глава 5 от Закона за публичните финанси в Япония.

Въпреки това анализаторите посочват изключенията, залегнали в Закона за Японската централна банка, по отношение на провежданата политика, насочена към изпълнението на целите, и че имат одобрението на премиера и финансовия министър.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Японците винаги са били единни . Като няма закон да проведат референдум - подобно на тези в Гърция и Холандия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Джоузеф Стиглиц го каза добре:''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвкупното търсене... и дълбока реформа на финансовата ни система...Частният сектор създаде неравенството и екологичната деградация, с които сега трябва да се справяме. Пазарите не могат да разрешат тези и други критични проблеми, които създадоха, или да възстановят сами просперитета. Необходими са активни правителствени политики'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Тъй като неказва ясно от къде да дойдат парите за увеличение на съвкупното търсене и за активни правителствени политики трябва да се обяснява подробно и в какво да се инвестира с цел избягването на катастрофите а не просто да си живуркаме Голяма свързаност на свет.финан.системна трябва да се пипа внимателно защото може да стане ефектът на доминото ако не се вземат правилните мерки до 1-2год. петролната катастрофа и глобалното затопляне може да станат необратими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Браво трейдър , виждам отказал си тревичката...веднага си личи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
supertrader
преди 8 години
Така както се кълнат ще им се наложи да прибегнат до подобна стъпка, когато икономиката се свива и дефлацията тръгне трябва да се приложи сигурна мярка която ще сработи. Това е така защото свиващата се икономика няма предел на явлението и остава или да се стимулира хиперинфлация което не е чак толкова трудно след дефлация колкото изглежда ИЛИ ЦБ да емитира пари които да се раздадат компенсационно на всеки гражданин на страната попаднала в дефлационен капан. Още по..ще се наложи такива пари да се дават ежемесечно до момента в който глобалната икономика се балансира на друго ниво при потреблението. Не е чак толкова трудно да се разбере че дефлацията се дължи на свиващо се потребление всъщност и то се е появило напълно закономерно - хората вече притежават стоките които съвременните актуални технологии могат да създадат и те намаляват потреблението на нови стоки. Т.е.потреблението ще се повишии ще влезе в тенденция на повишение едва тогава когато технологиите могат да създадат нови стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Юридическата страна на въпроса за хеликоптерните пари е най-малкият проблем Тоест мога да направя и 10% растеж но това е временно защото кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441ТРЯБВА НОВА ''СИСТЕМА'' - ресурсно базирана и планирана екологична икономика без лихви и инфлация казано кратко Според McKinsey Global Institute глобален дълг за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти - дългът на физ.лица е 40трлн. на корпорациите 56 , държавен 58 ,на финан.институции 45320% общ дълг - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328ЗА КАКВИ ХЕЛИКОПТЕРНИ ПАРИ ГОВОРЯТ ТЕЗИ СМЕШНИЦИ ?! тоест банкстерите са крадци престъпници дори криминални като офшорките - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891Кризата е системна и частните пенс.фондове ще фалират заради простият факт ,че растежа не може да е безкраен и т.н. - знам как да се оправи всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още