IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания с по-слаб от очакваното ръст през юли

Основен двигател на увеличението са продажбите на електроуреди, мебели и обзавеждане и други стоки за домакинството заради силния жилищен пазар

14:16 | 20.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно във Великобритания с по-слаб от очакваното ръст през юли

Продажбите на дребно във Великобритания са нараснали минимално през юли – сигнал, че потребителските разходи ще продължават да стимулират икономическия растеж през третото тримесечие, пише MarketWatch.

Продажбите на дребно се повишават с 0,1% на месечна и с 4,2% на годишна база, показват актуалните данни на Националната статистическа служба на страната. Прогнозата на анкетирани от FactSet анализатори е за увеличение от 0,4% спрямо юни.

Повишението се дължи на продажбите на електроуреди, мебели и обзавеждане и други стоки за домакинството. Стимулът идва от спадащите цени, промоциите и засилената активност на жилищния пазар.

Икономистите очакват потребителските разходи да подкрепят британската икономика тази година, след като ниската инфлация и растящите заплати стимулират покупателната сила на британците.

Според Международния валутен фонд (МВФ) Великобритания и САЩ ще бъдат най-бързо растящите икономики през тази година.

Британската лира поевтиня до 1,5623 за един долар непосредствено след публикуването на данните.

Данните от сряда показаха ръст на инфлацията на Острова до 0,1% на годишна база, след като през юни индексът на потребителските цени не отчете изменение. На месечна база статистиката регистрира дефлация от 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още