IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд в САЩ забавят леко ръста си

През последното тримесечие на 2016 г. индексът на Министерството на труда расте с 0,5 на сто

17:01 | 31.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разходите за труд в САЩ се повишават през последното тримесечие на 2016 г. по-слабо, отколкото се очакваше, съобщава Bloomberg, позовавайки се на Министерството на труда.

Индексът на разходите за труд се повишава с 0,5% на тримесечна база, след като предходния период записа повишение от 0,6 на сто.

Заплатите (които формират около 70% от индекса) се повишават с 0,5% второ поредно тримесечие, а ръстът на осигуровките и социалните придобивки (останалите около 30% в показателя) се забавя до 0,4%, което е най-бавният темп от второто тримесечие на 2015 г.

Компаниите се конкурират в привличането или задържането на служители на фона на трудов пазар с недостиг на квалифициран персонал. Устойчиво повишение във възнагражденията на американците може да насърчи потреблението, което от своя страна да даде стимул на инфлацията да се доближи до целта на Фед от 2%.

Средната прогноза в анкетата на Bloomberg беше за 0,6% повишение в индекса на разходите за труд.

На годишна база измерителят записва 2,2% повишение след 2,3% ръст предходния период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още