IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар поскъпна спрямо валутите в Австралия и Нова Зеландия

Зелените пари поскъпнаха и срещу японската йена в понеделник, като се скочиха с близо 2%

11:36 | 12.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Председателят на Фед на Канзас Сити Естер Джордж заяви вчера, че Федералният резерв трябва да започне да повишава основните лихвени проценти, защото прекалено ниските им нива към момента изкривяват инициативността на финансовите пазари. Това изявление на Джордж противоречи с преобладаващите сигнали от Фед, че централната банка ще продължи да поддържа лихвените нива близо до нулата за по-продължителен период след приключването на програмата за количествени улеснения.

Изявлението повлия на доларовия индекс, който записа ръст с 0.25%, като едно евро се обменяше за 1.1056 долара. Зелените пари поскъпнаха и срещу японската йена в понеделник, като се скочиха с близо 2%. Това се получи вследствие на извоюваната победа в неделя от управляващата партия на Шиндзо Абе в Япония. Абе заяви в неделя, че иска да прокара възможно най-бързо „смели икономически мерки“, като очакванията за нови парични стимули са още за следващата среща на Японската централна банка, която ще се проведе в края на юли. Американската валута записа ръстове и спрямо австралийския и новозеландския долар, като Озито поевтиня с 0.32% до 0.7535, а Кивито загуби 0.66% до 0.7231 долара.

Поевтиняването на австралийския долар през вчерашния ден бе причинено от спадащите цени на златото. Благородният метал се търгуваше на ниво от 1 354.14 долара за тройунция, което бе спад от 0.7% спрямо петък. Цената на петрола също бе изпратена на червена територия, като лекият суров петрол се понижи до 44.58 долара за барел, на фона на нарастващите опасения от увеличаване на производството от страна на САЩ и засилващият се щатски долар.

Водещите индекси от двете страни на Океана от своя страна записаха повишения и приключиха търговските сесии на зелена територия. S&P500 приключи на ниво от 2 136.38 пункта, след като по време на търговската сесия записа нов исторически връх. Днес индексът, включваш 500-те най-големи щатски компании, се търгува на ниво от 2 139.38 пункта, което предвещава създава добри предпоставки за записване на нови рекордни стойности през днешния ден. Dow Jones от своя страна се повиши с 0.4% до 18 227 пункта.

Европейските индекси също записаха сериозни ръстове, като германския DAX30 се търгуваше на ниво от 9 796 пункта, което бе ръст от 2.1% спрямо предходната сесия. Британският FTSE100 се покачи с 1.4% до 6 675.80 пункта, след като стана ясно, че лидерът на консервативната партия Тереза Мей, ще е новият британски премиер от сряда. Дейвид Камерън съобщи, че в сряда ще депозира оставката си пред кралицата и от сряда вечерта страната ще има нов министър-председател.

Днес инвеститорите очакват с нетърпение изявлението на гуверньора на Английската централна банка Марк Карни, като се очаква той да посочи, че вижда необходимост от нови стимули за британската икономика.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

NZD/CAD

Двойката се търгува близо до максимума от края на месец декември 2015 година, както и максимума от края на март миналата година. Индикаторът RSI показва, че финансовият инструмент е сръх купен и се очаква да се разпродава, което от своя страна ще доведе до поевтиняването му. Последният възходящ импулс до 0.9545 вероятно ще предизвика корекция и ще изведе цената до нива около 0.9310/0.9290.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:57 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още