IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на спад на потребителските цени в Япония се забавя

Данните дават на централната банка надежда, че взима надмощие в битката с дефлацията

10:35 | 27.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в Япония се понижават с по-бавен темп през декември, давайки на централната банка надежда, че взима надмощие в битката с дефлацията, съобщава MarketWatch.

Базисните цени, които изключват тези на пресните хранителни продукти, се понижават с 0,2% на годишна база през декември, след като предходния месец записаха спад в размер на 0,4%, сочат данни на правителството от петък. Очакванията на икономистите, анкетирани от бизнес изданието Nikkei, бяха за дефлация от 0,3%.


source: tradingeconomics.com

От лятото насам индексът на базисните потребителски цени показва подобрения на фона на възстановяване и в икономиката, както и заради избледняването на ефектите от срива на петрола през 2015 г.

Японската икономика показва сигнали за подобрение заради възстановяващото се глобално търсене на японски износ и повишеното потребление.

Макар че последните данни за инфлацията са знак за прогрес в битката на централната банка с дефлацията, ръстът на цените все още остава далеч под целевото ниво за инфлация от 2%.

Показателят през декември, който изключва не само пресните хранителни продукти, но и енергията, отчита нулев ръст, след като предния месец се повиши с 0,1%.

Базисната инфлация в Токио през януари е отрицателна: -0,3%, след като през декември беше -0,6 на сто. Редица икономисти разглеждат цените в Токио като водещ индикатор за тенденциите при инфлацията в цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още