IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в Германия със спад от 0,2% през декември

Неочакваното отстъпление на месечна база дойде след ръста от 0,9% през декември

10:10 | 30.01.15 г.
Търговията на дребно в Германия със спад от 0,2% през декември

Данните за продажбите на дребно в Германия отчетоха смесени резултати през последния месец на 2014 г. според последния доклад на държавната статистическа служба Destatis, цитиран от WBP Online.

Търговията на дребно спадна с 0,2% в реално изражение на месечна база, което е отстъпление спрямо ревизираното покачване от 0,9%, оповестено в предходния месец. Равнището остана и значително под пазарните нагласи за повишение от 0,3%.

Измерен на годишна база, индикаторът отчете ръст от 4% за декември след ревизирания спад от 1% в предходния месец. Темпът на покачване тук надхвърли пазарните нагласи, които сочеха разширение от 3,6%.

Индексът на продажбите на дребно, известен също като "реални продажби на дребно", е основният измерител на потребителските разходи, който отчита промяната в общата стойност на коригираните спрямо инфлацията продажби на дребно, без автомобилите и горивата. Индикаторът е също така важен компонент от брутния вътрешен продукт.

В четвъртък данните на Destatis показаха, че Германия е изпаднала в дефлация за първи път от 2010 г. насам.

Инфлацията в най-голямата икономика в еврозоната се забави до -0,3% през януари спрямо същия период на миналата година в сравнение с отчетеното леко покачване от 0,2% през декември. Това се оказа най-ниското ниво от юли 2009 г., когато цените спаднаха с 0,5% на годишна база. Анализаторите залагаxa на дефлация от 0,2% през януари.

Измерен на месечна база, индексът на потребителските цени отстъпва с 1% през януари след нулевото изменение през последния месец на 2014 г. Икономистите прогнозираха спад от 0,8%.

Предварителните данни не дават подробна разбивка по сектори, но през последните месеци спадът на цените на енергията бе основната причина за понижението на потребителските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още