IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата инфлация не позволява на Бразилия да намали основната лихва

По-бързо извършване на фискалните реформи и евентуален застой на икономиката обаче могат да накарат централната банка да облекчи паричната политика

17:13 | 26.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Високата инфлация не позволява на Бразилия да намали основната лихва

Централната банка на Бразилия не вижда възможност за намаляване на основния лихвен процент, тъй като инфлацията не се стопява достатъчно бързо, а пазарните очаквания за индекса на потребителските цени са над целта за 2017 г., пише Bloomberg.

„Всички членове на Борда на директорите признават напредъка в перспективите за намаляване на инфлацията в бразилската икономика, но изразяват опасения относно инфлационните очаквания“, гласи стенограмата от първото заседание на централните банкери под ръководството на Илан Голдфайн.

След заседанието си на 19-20 юли банкерите решиха единодушно да не променят основната лихва за осми пореден път. Тя остана на ниво от 14,25%. Протоколът, оповестен във вторник, повтаря обещанието на банката за забавяне на инфлацията до 4,5% до края на 2017 г. от 8,93%, колкото е в средата на юли.

Несигурността относно темпото на въвеждане на фискалните стимули, предложени от финансовия министър Енрике Мейрелес, подкрепят внимателния подход на централната банка. Всички членове на Борда на директорите подчертават, че структурните фискални реформи са „основни за намаляване на разходите на процеса по понижаване на инфлацията“.

Краткосрочният натиск върху цените на храните също послужи за оправдание на централната банка да не промени курса на паричната политика. Същевременно, Бордът на директорите посочва, че едно бързо въвеждане на предложените от изпълняващия длъжността президент Мишел Темер мерки за приспособяване и един значителен застой на най-голямата икономика в Латинска Америка биха могли да предоставят възможност за облекчаване на паричната политика.

С Голдфайн дойдоха още четирима нови централни банкери, след като Алишандри Томбини се оттегли през юни. Новият гуверньор коментира, че пряката и ефективна комуникация е ключов инструмент за централната банка за направляване на пазарните очаквания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още