IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрашена ли е европейската икономика от "японизация"?

Европейските облигационни пазари следват дефлационния път на Страната на изгряващото слънце, опасяват се експерти

10:15 | 26.11.14 г.
Застрашена ли е европейската икономика от "японизация"?

Продължаващата липса на значителна инфлация в еврозоната засили страховете, че регионът може да навлезе в дефлационна спирала по примера на Япония. Подобно развитие би застрашило и държавните облигации, чиито ниски доходности, включително в Германия, може да останат потиснати за дълго.

"Все още не сме убедени, че еврозоната е новата Япония въпреки многото прилики в техните икономически затруднения. Смятаме обаче, че доходността по 10-годишните германски облигации ще остане изключително ниска поне в следващите няколко години", каза пред CNBC Джон Хигинс, главен пазарeн икономист в Capital Economics.

Доходността по т.нар. бундове с падеж след 10 години запазва равнище около историческото дъно от 0,75%. За сравнение, при 10-годишните японски държавни облигации нивото е приблизително 0,45% след близо двудесетилетната дефлационна икономическа среда.

Японската централна банка намали основния лихвен процент до 0,5% през 1995 г. – ход, който изпрати доходността по ДЦК с падеж след 10 години под 1%, припомни Хигинс.

"Инвеститорите не знаеха през 1998 г., че основната лихва в Япония ще остане близо до нулата през следващите 16 и дори повече години", каза той. "Ние не виждаме защо подобно нещо да не се случи и в Германия", след като Европейската централна банка (ЕЦБ) намали основния лихвен процент до 0,5% в средата на 2013 г.

Capital Economics понижи прогнозите си за средната доходност по германските облигации за 2014 г. и 2015 г. до съответно 0,75% и 1% съответно. За 2016 г. пък очакванията бяха снижени до също до 1%.

В тази връзка много експерти вече считат, че движението на доходността по държавните бонове в еврозоната разширява опасенията от "японизация" на Стария континент.

През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната нарасна с 0,2 на сто на тримесечна база, а "локомотивът" на Европа – Германия, избегна на косъм рецесията. През октомври инфлацията в региона достигна 0,4 на сто на годишна база, което продължи да засилва опасенията за предстоящо изпадане в дефлация.

Същевременно през третото тримесечие Япония изпадна в рецесия, след като БВП се сви с 1,6% на годишна база след пропадането с 7,1% в периода април-юни.

"Европейските облигационни пазари следват дефлационния път на Япония", отбелязаха от своя страна експертите от Barclays в понеделник. "Ако не друго, цените на еврооблигациите ускоряват по-бързо дефлационните опасения", добавиха те.

Текущата ситуация на облигационните пазари на Стария континент и очакваното покачване на лихвените проценти в САЩ по някое време през 2015 г. вероятно допълнително ще потисне търсенето на бундове.

"Нарастването на лихвените проценти в САЩ би могло да насърчи европейските и международните инвеститори да намерят нов баланс на портфейлите си в полза на американския дълг за сметка на европейските облигации", посочиха от Moody's във вторник.

От Capital Economics също очакват повишаването на лихвените проценти в САЩ да спомогне за покачване на доходността по 10-годишните бундове. Въпреки това Хигинс отбеляза, че спредът между двете доходности вече е най-големият от началото на европейския паричен съюз.

"Ние не виждам причина, поради която не трябва да расте (спредът – бел. ред.) повече, тъй като контрастът между паричната политика на Фед и ЕЦБ става все по-голям", заяви Хигинс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още