IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК прехвърли на ЕК казуса за контрола над БТК

В началото на годината ТЦ – ИМЕ се оплака от неправомерна промяна на собствеността на комуникационната компания

15:14 | 20.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК прехвърли на ЕК казуса за контрола над БТК

Комисията по защита на конкуренцията (КЗК) няма компетентност да изясни казуса с контрола над БТК и прехвърля преписката към главна дирекция "Конкуренция“ към Европейската комисия. Това съобщи регулаторът на своята интернет страница във връзка с хода на започната проверка на случая около управлението на комуникационната компания.

Припомняме, че производството започна в началото на януари по сигнал на „Технологичен център – Институт по микроелектроника“ (ТЦ – ИМЕ), в който се казва, че е извършено нарушение при промяната на контрола върху БТК.

Според института има прехвърляне на дялове от „Бромак Телеком Инвест“ към SHCO79 от Люксембург.

В своето заявление от ТЦ – ИМЕ посочиха тогава пред КЗК, че са дружество – краен собственик на мажоритарния пакет акции на БТК и не са уведомени за прехвърлянето на дяловете.

Проверката на КЗК по казуса до този момент е показала, че и двете дружества имат обороти за 2013 година, надхвърлящи праговете в Регламента за сливанията в ЕС. С това се оказва, че компетентният орган да провери дали действително има такова действие е Европейската комисия. 

Пропомняме, че БТК беше придобита през 2012 г. от КТБ и руската банка ВТБ. Българската банка не участваше пряко в сделката, а чрез финансираното от нея "Бромак Телеком Инвест”. ТЦ-ИМЕ твърди, че собственици на това дружество са "Технотел инвест" и "Бромак", като фирмата-жалбоподател контролира "Технотел инвест". 

В началото на ноември 2014 г. ТЦ-ИМЕ е сключило с КТБ договор за залог, по силата на който предоставя като обезпечение на банката всички притежавани от дружеството акции от капитала на "Технотел инвест“ и по този начин е лишено от възможността да упражнява както юридически, така и фактически контрол върху "Технотел ивест“, а чрез него и върху "Бромак телеком инвест“ АД, припомнят от КЗК.

След около месец проверка по сигнала от КЗК сега заявяват, че няма категорични доказателства за реалното прехвърляне на дялове на "Бромак телеком инвест“ на SHCO 79, s.a.r.l Люксембург, което да доведе и до промяна в контрола върху БТК. "Също така в хода на проучването постъпи противоречива информация (от ТЦ-ИМЕ, "Бромак“, "Бромак телеком инвест“ и БТК ЕАД) за структурата на капитала и контролиращия акционер в "Бромак телеком инвест“. Липсва яснота и по отношение на лицата, упражняващи краен контрол върху ТЦ-ИМЕ", пише в решението на антимонополния орган.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още