IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патентната битка с Apple засегна резултатите на Qualcomm

Прогнозата на Qualcomm за текущото тримесечие разочарова анализаторите

10:04 | 20.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на чипове Qualcomm прогнозира печалба за четвъртото си фискално тримесечие, която се оказа под очакванията на анализаторите. Всичко това се случва на фона на ескалирането на патентната ѝ битка с Apple, която пък засяга лицензионния ѝ бизнес, предава Ройтерс.

Акциите на компанията понижиха стойността си с 2,3% до 55,40 долара за брой по време на следборсовата търговия.

Производителят на чипове освен това отчете значителен спад на печалбата за третото тримесечие, тъй като поддоставчиците на Apple задържаха лицензионните си плащания, които трябваше да направят към Qualcomm.

Производителят на iPhone заведе съдебно дело срещу Qualcomm по-рано тази година, като го обвини, че го таксува прекалено много за чипове, ето защо призова поддоставчиците си да не плащат, докато спорът не бъде решен.

Qualcomm прогнозира коригирана печалба от 75 до 85 цента на акция и приходи от 5,4 млрд. долара до 6,2 млрд. долара за сегашното тримесечие.

Компанията заяви, че прогнозата не включва приходите от лицензи, свързани с продажбата на продуктите на Apple от други играчи.

Анализаторите очакваха коригирана печалба в размер на 90 цента на акция и приходи от 5,48 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

Приходите за третото тримесечие, завършило на 25 юни, на звеното CDMA Technologies, което включва бизнеса с чипове, са нараснали с 5 на сто до 4,05 млрд. долара. Но приходите от бизнеса с лицензи са спаднали с цели 42,5% до 1,17 млрд. долара.

Нетната печалба е спаднала до 866 млн. долара, или 58 цента на акция, през тримесечието, от 1,44 млрд. долара, или 97 цента на акция, година по-рано.

Приходите са се свили с 11,1 на сто до 5,4 млрд. долара.

Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила 83 цента на акция. Анализаторите пък прогнозираха 81 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още