IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите приходи на Ericsson дават моментна утеха на новия лидер на фирмата

Първото голямо решение на Борхе Еколм беше да намали дивидента

16:38 | 27.01.17 г.
<p>
	Борхе Еколм. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Борхе Еколм. Снимка: архив Ройтерс

Шведската компания Ericsson отчете по-високи приходи за четвъртото тримесечието от очакваното от анализаторите, което даде възможност на новия главен изпълнителен директор Борхе Еколм да си отдъхне, докато се опитва да стабилизира производителя на мрежово оборудване, пише Bloomberg.

Акциите на компанията повишиха стойността си със 7%, след като Ericsson заяви, че приходите са спаднали с 11% до 65,2 млрд. крони (7,4 млрд. долара). Анализаторите прогнозираха приходи от продажби в размер на 59,2 млрд. крони. Коригираната оперативна печалба от 4,4 млрд. крони надмина средната оценка на анализаторите за 3,35 млрд. крони.

"Негативните тенденции в индустрията се запазват и през четвъртото тримесечие“, коментира Еколм в изявление. „Въпреки това продажбите бяха положително повлияни от благоприятните валутни курсове в комбинация с хардуерните доставки“.

В първото си голямо решение Елком обяви, че намалява дивидента за първи път от осем години. Това ще даде на новия главен изпълнителен директор запас от пари в брой, докато той се опитва да се справи със спада в продажбите, причинен от жестоката конкуренция, на фона на забавянето на разходите от страна на мобилните оператори. Huawei Technologies детронира Ericsson и се превърна в най-големия доставчик на мобилна инфраструктура в света през третото тримесечие според IHS Markit.

Остават трудните решения за персонала, конкуренцията и продуктовите приоритети за Еколм, който помоли инвеститорите за търпение, тъй като му е нужно време да преразгледа стратегията.

В интервю за Bloomberg TV Еколм заяви, че приоритетът му е рентабилността, както и да има достатъчно финансова сила за инвестиране в технологични области, в които компанията има водеща позиция, включително технологиите за 5G мрежи, които ще бъдат тествани от тази година.

"Когато си пазарен лидер, имаш по-голяма рентабилност“, коментира той, подчертавайки, че те вървят ръка за ръка.

Брутният марж на Ericsson, който е следен внимателно, е спаднал до 29,4% на коригирана база. Това съвпада с очакванията на анализаторите.

Компанията намалява годишния си дивидент до 1 крона на акция от 3,70 крони на акция. Анализаторите прогнозираха намаляване до 2,54 крони на акция. Целта на този ход е не само запазването на пари в брой, но и избягването на допълнителни понижения на кредитния рейтинг.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още