IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung Electronics придобива платформата за изкуствен интелект Viv Labs

Технологичният концерн ще ползва технологията в телефоните от серията Galaxy

10:36 | 06.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Технологичният концерн Samsung Electronics обяви, че придобива разработчика на платформата за изкуствен интелект Viv Labs – компания, управлявана от единия от създателите на гласовия асистент на Apple Siri, предава Ройтерс.

Samsung заяви, че планира да интегрира платформата на базираната в Сан Хосе фирма, наречена Viv, в своите смартфони от серията Galaxy и да разшири услугите, свързани с гласовия асистент, в устройства за дома и носими технологични устройства.

Финансовите параметри на сделката не са разкрити.

Технологичните компании се впуснаха в ожесточена надпревара за развиването на изкуствения интелект дотолкова, че да позволят на потребителите да общуват със своите устройства по-естествено, най-вече чрез гласови команди.

Google е смятана за лидер в тази област, но други големи имена като Amazon.com, Apple и Microsoft също пуснаха на пазара свои предложения, включително гласово управляван дигитален асистент.

Samsung, която е топ производител на смартфоните в света, също така се надява да отличи своите устройства посредством изкуствения интелект.

Придобиването на Viv може да помогне на корейската фирма да стане по-конкурентоспособна в момент, в който новите смартфони на Google – Pixel, са с интегриран гласово управляван гласов асистент. Това заплашва Samsung и други производители на смартфони, които са силно зависими от операционната система Android.

Главният изпълнителен директор и съосновател на Viv Даг Китлаус, който е единият от създателите на Siri, и другите топ мениджъри на компанията ще продължат да управляват бизнеса независимо след придобиването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още