IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coca-Cola Hellenic c 32% ръст на печалбата през първото полугодие

Неблагоприятни валутни изменения потискат общите приходи на втората по големина бутилираща компания на газираната напитка в света с 1% до 3,2 млрд. евро

20:49 | 13.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нетната печалба на Coca-Cola Hellenic за първото полугодие надмина очакванията на анализаторите, след като финансовият резултат скочи с 32% на годишна база, предава Financial Times.

Coca-Cola Hellenic спечели 125,5 млн. евро през периода януари-юни, след като продажбите в родната Гърция се покачиха умерено въпреки икономическите вълнения там.

Оперативната печалба на дружеството е нагоре с 21,3% до 199 млн. евро спрямо 164 млн. евро преди година.

Компанията, която е втората по големина бутилираща компания на газираната напитка в света, някога бе най-голямата публична компания в Гърция, но се премести на фондовата борса в Лондон.

Продажбите растат в Украйна, Румъния, Украйна и Нигерия. Те засенчиха слабостите в най-големия пазар на дистрибутора – Русия. Приходите от продажби в Русия намаляват с „малко едноцифрено число“, посочват от компанията.

Неблагоприятни валутни изменения потискат общите приходи на групата с 1% до 3,2 млрд. евро. Това се случва, въпреки че компанията записва 3,8% ръст на обемите – най-големият от три години, посочват от Credit Suisse.

Най-добре представящата се категория напитки са соковете, като обемите растат с 18 на сто. Най-силното представяне през периода е в Русия.

Акциите на Coca-Cola Hellenic поскъпнаха със 7,33% на борсата в Лондон днес. При отварянето на фондовия пазар те скочиха с 10% - най-големият ръст от публичното предлагане от 2013 г. От началото на годината те увеличават с 15,6% стойността си.

Компанията ще изкупи обратно до 3 млн. свои обикновени акции, което представлява 0,8% от капитала, за да „неутрализира разводняването на капитала заради минали и бъдещи емисии на акции по силата на политиката по възнаграждения“, посочват от там.

Coca-Cola призовава бутилиращите компании към консолидация в опит да увеличи ефективността в отговор на променящите се потребителски вкусове. Обявеното намерение за сливане на три от европейските бутилиращи дружества ще спестява разходи за по 375 млн. долара в следващите три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още