IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dalian Wanda се отдръпва от амбициите си в сферата на увеселителните паркове

Китайската компания продава 13 културни проекти и 76 хотела на Sunac China за 9,29 млрд. долара

12:39 | 10.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската група Dalian Wanda Group продава китайските си туристически проекти и хотели на Sunac China за 9,3 млрд. долара. С това компанията прави стъпка назад в амбициите си около тематичните увеселителни паркове, съобщава Ройтерс.

Продажбата – втората по големина сделка в недвижимите имоти в Китай, според данни на Ройтерс, се очаква да помогне на Wanda да намали дълговото си бреме и да засили позициите си за вписване в континентален Китай.

Wanda заяви, че ще продаде 91% от 13 културни и туристически проекти, които като цяло включват тематични паркове и комплекси за отмора, както и 76 хотела на базираната в Тиендзин Sunac. Общата сума на сделката възлиза на 63,18 млрд. юана (9,29 млрд. долара).

Китайската група с дейности в недвижимите имоти, киното, спортовете и забавлението имаше планове да построи поне 20 подобни културни проекта в Китай. Собственикът на компанията – милиардерът Уан Дзиенлин, през миналата година заяви, че парковете му ще задминат дори американския му конкурент Walt Disney Co.

Тази [сделка] означава отстъпление от предишната стратегия на Wanda за културен туризъм и бележи акцентиране върху стратегия с по-малко активи“, казва Цин Ган, старши изследовател в държавния мозъчен тръст State Information Center.

Макар че Wanda не предоставя причина за продажбата, местното бизнес списание Caixin цитира Уан, който казва, че сделката до голяма степен ще намали дълговото ниво на Wanda Commercial и ще помогне на имотното подразделение да работи с по-малки активи.

„Чрез този обмен на активи дълговото съотношение на Wanda Commercial ще бъде сериозно намалено, тъй като всички постъпления ще бъдат ползвани за изплащане на заемите. Wanda Commercial планира да разплати повечето си банкови заеми тази година“, казва Уан за Caixin.

S&P намали рейтинга на Wanda Commercial през декември, позовавайки се на нарастващото финансово бреме и по-бавното от очакванията разпродаване на активи от най-големия търговски предприемач в Китай. Ново понижение ще намали рейтинга до статус „junk“.

Wanda задели над 300 млрд. юана за инвестиции в културни и туристически проекти. Тя е много активна и на глобално ниво, купувайки американската верига кино салони AMC Entertainment Holdings и поемайки контролен дял в американското филмово студио Legendary Entertainment миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още