IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hershey се оказа горчива хапка за Mondelez

Производителят на Oreo се отказа от придобиването на Hershey след месеци на преговори

11:10 | 30.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на бисквитките Oreo – Mondelez International, се отказа от придобиването на Hershey Co., след като прочутият създател на шоколади отхвърли най-новата му оферта. Всичко това сложи край на продължилата месеци кампания за придобиване, което щеше да създаде най-голямата компания за сладкиши в света, пише Wall Street Journal.

Миналата седмица Hershey отхвърли новата оферта на Mondelez, която беше втората от юни насам, като посочи, че ще бъде трудно да сключи сделка преди настъпването на новата година заради промяната в своя управляващ акционер Hershey Trust Co., твърдят източници, запознати с въпроса.

Късно в понеделник Mondelez направи изявление, в което посочи, че не съществува опция за придобиването на Hershey, което потвърди, че е имало допълнителни разговори, но не разкри повече.

Провалът на Mondelez в придобиването вероятно ще затвърди мнението на анализатори и инвеститори, че Hershey е недостижима цел.

Hershey Trust, който контролира около 81% от гласовете на акционерите в Hershey, е в процес на преразглеждане на своя собствен борд на директорите след разследване на регулаторите. В тази връзка инвеститорите се колебаеха дали Mondelez ще успее да получи одобрение за сделка в период на несигурност.

Главният изпълнителен директор на Mondelez Ирен Розенфелд се отказа от целта си да създаде гигант, който ще се възползва от огромните си мащаби и от комбинацията на големи марки като Chips Ahoy и Reese.

Акциите на Hershey понижиха стойността си с 12% в следборсовата търговия в понеделник, докато тези на Mondelez поскъпнаха с 3,4%.

Първоначално Mondelez предложи 23 млрд. долара на Hershey, писа през юни Wall Street Journal. Компанията отказа офертата, която възлизаше на 107 долара на акция, половината в кеш, а другата половина в акции.

Розенфелд е заявила на главния изпълнителен директор на Hershey Джей Пи Билбри, че има желание да повиши офертата до 115 долара за акция, твърдят източници, запознати с въпроса. Hershey обаче настоя, че отправната точка на обсъждането трябва да бъде цена от 125 долара за акция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още