IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отпечата възпоменателна банкнота в чест на Крим

Новата банкнота със сигурност ще вбеси Украйна и съюзниците ѝ

20:10 | 23.12.15 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Официална страница на Руската централна банка</em></p>

Снимка: Официална страница на Руската централна банка

Русия харесва Крим толкова много, че дори отпечата нова възпоменателна банкнота, за да почете региона, съобщава CNN Money.

Новият дизайн със сигурност ще вбеси Украйна и съюзниците ѝ. Русия изтръгна контрола над Крим от Украйна в началото на 2014 г. след прибързан референдум.

Този политически и военен ход в Крим изолира Русия от останалата част на Западния свят, карайки САЩ, Европа и редица други държави да наложат санкции срещу високопоставени руски лица и компании.

Руската централна банка заяви, че новата банкнота ще бъде въведена в употреба от сряда. Тя ще бъде отпечатана в 20 млн. копия, а номиналната ѝ стойност ще бъде 100 рубли. Сто рубли струват около 1,42 долара в момента.

Дизайнът на валутата включва замък в Крим от едната страна, а на другата страна е изобразен паметник в кримския град Севастопол.

Руската централна банка се похвали, че дизайнът включва QR код, който потребителите на смартфони могат да сканират, за да получат повече „историческа информация за възпоменателната банкнота“.

Въвеждането на банкнотата се случва през същия месец, през който рублата достигна рекорден минимум спрямо щатския долар.

Рублата изгуби над половината от стойността си през последните две години, докато руската икономика се бори с натиска от международните санкции и ниските цени на петрола. Русия е основен петролен и газов износител и е ударена от неочаквания спад на цените на енергията през последните две години.

Русия е обвинявана от международната общност за подкрепата ѝ на сепаратистите в Източна Украйна, което доведе до смъртта на хиляди в региона.

Лидерите на Европейския съюз в понеделник решиха да удължат икономическите си санкции срещу Русия до средата на 2016 г., опитайки се да накара Русия да възстанови реда и да успокои разкъсаните от войната части на Източна Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
Тези сметки дето ги правиш, с 3-4 чавета не се вързват.Продължавай да мислиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Вярно е , че не си китайска принцеса...за куха лейка като тебе наистина е трудно да схванеш други работи освен "*** на минимална заплата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 8 години
За асимилацията си прав. Както вървят нещата ще е случи. Само че и дядо Иван не може да ти помогне, защото и самият той е асимилиран. По руски данни мюсюлманите са 10%, а по сериозни вече 23-24% от населението Матушка Рус. И единственото което можехме да направим е да отгледаме по 3-4 деца. Не го сторихме. Жалко! Пишем по форумите защото е по-лесно. Всъщност имаме изход, да асимилираме ***. Ще остане езикът, но гените ще са други. Това са много тънки работи. Вие не можете да ги осъзнаете. И ако имаш две капки мозък, ще се осъзнаеш че пиша нещата с болка, а не с подигравка. Факти над които трябва да се помисли, а не да се раздават фесове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
...хаха , а дано ама надали , Крим винаги си е бил руски Хахо , Путин просто поправи грешката на Хрушчов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
ДХДО
преди 8 години
Ти обаче, скъпи ми ФEC(тоян)ЧО, категорично не попадаш сред тези хора, които до такава степе са останали без акъл (специален поздрав ти отправям с употребата на тази чуждоезична заемка). Пита се тогава, какви са мотивите ти да пропагандираш срещу единствения фактор в геополитиката, за който има вероятност да ние окаже подкрепа пред лицето на задаващата се етническа и териториална асимилация ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
ДХДО
преди 8 години
Скъпи ми ФEC(тоян)ЧО, ... и за слепите вече става очебийно, какъв сценарий се развива с територийката, която населяваме : филми се правят за това, еййй ... зона на ЧИЕ традиционно присъствие ,била дискутираната територийка ( http://***.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5188565 ). Достатъчно условия и аналогии са налице, за да очакваме, че комшиите ще предприемат реални стъпки в духа на oкyпaциятa на Сев.Кипър или съвсем прясната вoeннa инв***зия в Иpaк. Tака де апетита идва с яденето, апък и опита на комшиите сочи, че санкция от страна на световния жан-д-арм е малко вероятна, по-скоро реакцията от тази посока ще бъде на благосклонно премълчаване ... както е било и до сега. За да не види човек тази ясно очертала се перспектива, трябва да е загубил всякаква връзка с реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 8 години
*** е Бул***рист***н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 8 години
fon, за нас това е България, нашата страна. За други обаче, видно от мненията им това е Задунайская губернип или ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 8 години
"Великанчо" какво може да измислии? Пропаганда. А между другото днес бях поразен от едно твърдение относно нашият 'Великанчо"-Ахмед Доган. Това лице било по-българин от нас етническите българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Нищо не се знае, накрая може само банкнотата да им остане от Крим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още