IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландия иска гаранции за износа на уиски след Brexit

Износът на алкохолната напитка носи приходи от 4 млрд. паунда за кралството

09:33 | 30.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шотландското правителство настоява Лондон да гарантира на законодателно равнище защитата на износа на шотландско уиски след излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), предаде ТАСС, позовавайки се на агенция Press Association.

"Уискито е продукт, чийто износ носи на Шотландия по 4 млрд. паунда (5,25 млрд. долара) годишно. Много важно е да запазим надеждната правна защита в тази област, затова и поисках от британското правителство разяснения дали въпросът ще присъства в преговорите при визитата на министъра на международната търговия Лиам Фокс в САЩ", каза шотландският министър на икономиката Кит Браун.

Производството на уиски осигурява работа на около 20 000 души, подчерта министърът.

Браун отбеляза, че е недопустимо британският кабинет да разглежда търговски сделки, които застрашават ценността и репутацията на шотландските продукти. Настоявам също сегашните европейски нормативни изисквания да бъдат гарантирани и след Brexit, каза той.

Трябва да сме сигурни, че всякакви бъдещи споразумения ще бъдат полезни за Шотландия и няма да застрашават източниците за съществуване на нашите фермери и производители, допълни министърът.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още