IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's обяви творба, продадена за 8,5 млн. паунда, за фалшива

Досега се смяташе, че картината е дело на холандския художник Франс Халс

17:31 | 06.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;The Weiss Gallery</em></p>

Снимка: The Weiss Gallery

Творба, която досега се смяташе, че е на холандския художник Франс Халс и която през 2011 г. бе продадена за 8,5 млн. паунда, бе обявена за фалшификат, предава ВВС.

Аукционната къща Sotheby’s заяви, че е „анулирала продажбата и е възстановила пълната сума на клиента“, след като тестове се показали, че картината, неофициално озаглавена „Неизвестен човек“, е „без съмнение“ фалшификат.

Разследването е било проведено след твърдения за активна дейност на изкусен фалшификатор.

Смята се, че дело на фалшификатора е и картина, отдадена на заем на Националната галерия в Лондон и приписвана на италианския майстор Орацио Джентилески.

Картината, озаглавена „Давид с главата на Голиат“, е била дадена назаем на галерията от сегашния ѝ собственик през 2013 г. и е била изложена до март тази година. След това е бил върната.

Националната галерия заяви, че „предприема всички необходими проучвания по творбите, взети назаем, както и проверка на състоянието“, а въпросната картина също е преминала през същите проверки.

Sotheby’s заяви, че "със съгласието на продавача" на творбата, смятана за нарисувана от Халс, аукционната къща е "информирала купувача за възможни проблеми с автентичността на картината".

Тя е подложила творбата на Халс на "задълбочен технически анализ", като тестовете са показали "наличието на модерни материали, използвани в картината по такъв начин, че няма как тя да е била нарисувана през 17-и век".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още