IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Супербогаташите в Швейцария са станали още по-богати въпреки борсовите трусове

Общото състояние на 300-те най-богати хора в страната се е увеличило с 6 млрд. франка до рекордните 595 млрд. франка

20:21 | 27.11.15 г. 1
Супербогаташите в Швейцария са станали още по-богати въпреки борсовите трусове

Членовете на избрания клуб от 300 супербогати хора в Швейцария, сред които е певицата Тина Търнър и наследниците на Gucci, са увеличили състоянието си през 2015 г. въпреки трусовете на борсата. Това сочи годишното изследване на швейцарското икономическо списание "Билан", цитирано от Франс прес и БТА.

Седмичникът е пресметнал, че общото състояние на тези заможни хора се е увеличило с 6 милиарда швейцарски франка (5,5 милиарда евро), за да достигне рекордните 595 милиарда франка (547 милиарда евро).

"Условията за най-богатите хора не бяха от най-добрите тази година", пише списанието. То уточнява, че това не им е попречило да забогатеят още повече.

Миналата 2014 година бе по-добра - през нея клубът на заможните спечели с 25 милиарда франка повече в сравнение с предходната година.

Една трета от супербогаташите, или 132 души са милиардери.

За сравнение, според класацията на американското списание Forbes, света има 1826 милиардери.

През 1988 година "Билан" публикува първата си класация от този род. Тогава тя се наричаше "Топ 100" и включваше сто души, притежаващи общо състояние на стойност 66 милиарда франка.

За 14-та поредна година шведската фамилия Кампрад е начело на класацията със състояние между 44 и 45 милиарда  франка или с 2 милиарда повече, отколкото през 2014 г.

Ингвар Кампрад, основателят на Ikea, вече не живее в Швейцария, но двамата му синове, които управляват групата, имат швейцарски паспорти.

На второ място е биреният магнат Жоржи Леман, който има двойно гражданство - бразилско и швейцарско. Той е увеличил състоянието си с 3 милиарда до 29 млрд. франка.

Леман, който живее в Рапесвил, на брега на Цюрихското езеро, където е избрал да се засели и руският дисидент Михаил Ходорковски, отне второто място на фамилиите Хофман и Йори, наследнички на фармацевтичната група Roche.

Южноафриканецът Айван Гласенберг, шеф на групата Glencore, чиито акции силно поевтиняха тази година, е изгубил 3,5 милиарда франка за 12 месеца. Състоянието му вече се оценява на 2 милиарда франка.

Клубът на 300-те най-богати хора в Швейцария има и 12 новоприсъединили се членове, сред които е бразилският писател Паулу Коелю, който живее в Женева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Или може би ПОРАДИ борсовите трусове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още