IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великият Мохамед Али почина на 74-годишна възраст

Боксьорът печели първия си олимпийски златен медал в полутежка категория на 18-годишна възраст и е единственият 3-кратен шампион в тежка категория

08:25 | 04.06.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Мохамед Али. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Мохамед Али. Снимка: архив, Ройтерс

Мохамед Али, величественият шампион в тежка категория, чиито бързи удари и чиято неудържима личност го издигнаха в спорта и плениха света, почина на 74-годишна възраст, предава агенция АР, цитирана от Bloomberg.

В продължение на две години Али страдаше от болестта Паркинсон, която отслаби тялото му, но не помрачи желанието му за живот. С извисяваща се фигура в разцвета на силите си, той все още пътуваше и правеше изяви в късните години на своя живот, въпреки че бяха приглушени заради хилядите удари, които пое по време на забележителната си кариера.

По-рано тази седмица Али беше приет в болница във Финикс с респираторни проблеми, но семейството му съобщава, че той е починал в петък вечерта.

Али беше гигант за своето време - яростен и силен боец, чието влияние се усещаше далеч извън ринга. Той участва в някои от най-емблематичните битки на света, въпреки че кариерата му беше прекъсната за повече от три години, когато той отказа да служи по време на Виетнамската война.

Той победи непобедимият Сони Листън, води вълнуващи битки с Джо Фрейзър и спря Джордж Форман в Заир. Но той плати ужасна цена за приблизително 29 хил. удара, които пое по време на кариера, която го превърна в може би най-известната личност на планетата.

Малцина ще оспорят твърдението, че той е велик. Той победи 56 пъти, от които с 37 нокаута, в своята кариера, изгуби само пет пъти и беше първият, който спечели титлата в тежка категория три пъти. Али остава в история като „Великия“ (The Greatest от англ. ез. - бел. ред.).

Но и животът му извън ринга беше впечатляващ и дискусионен, също както и живота му между въжетата на боксовия ринг. Тихият по-късен живот на Али контрастира с впечатляващата му кариера, в която имаше изумителни върхве, но и ужасни спадове.

Али отблъсна бяла Америка, когато прие исляма и промени името си от Касиус Клей на Мохамед Али. Той се противопостави на плана в разгара на Виетнамската война и изгуби три и половина години от своята кариера.

Веднъж Али изчисли, че е спечелил 57 млн. долара в своята професионална кариера, но ефектът от ударите траеше по-дълго и повечето пари бяха похарчени. Това не го спря от пътувания, в които неуморно промотираше исляма, и се срещаше със световни лидери. Въпреки че пътуванията му през последните години намаляха, той все пак се показа много пъти, включително осъществи пътуване в Ирландия през 2009 г.

Касиус Марселус Клей е роден на 17 януари 1942 г. в град Луисвил, щата Кентъки. Али започна да се боксира на 12-годишна възраст, след като му е бил откраднат велосипедът. Той печели първия си олимпийски златен медал през 1960 г. в полутежка категория на 18-годишна възраст. Али става шампион в тежка категория за пръв път през 1964 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Касиус Клей беше велик !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Поклон пред паметта му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Мохамед Али наистина беше велик. Защо в заглавието сте поставили думата велик в кавички? При това беше велик не само на ринга, а и в живота си. На него до много голяма степен днешните младежи дължат това, че са лишени от съмнителното удоволствие да загубят години от живота си в казармата. Вече малцина си спомняме, че едно време армията на Щатите беше наборна и всеки младеж можеше да бъде призован и да загуби живота си във войната във Виетнам, например. Сега удоволствието да умират в многобройните войни е предоставено само на професионалните уби..... искам да кажа "военни". Мохамед Али има доста голяма заслуга за това, защото отказа да се бие във Виетнам. Това беше много смела постъпка от негова страна, защото наказанието за дезертьорство на този свят винаги е било само едно - смърт. Иначе никой не би отишъл на война. Но преди мача му с Джо Фрейзър имаше един много шумен и скандален процес, който в края на краищата, освен, че спаси живота му доведе и до много други промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още