IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арестуваният в САЩ мениджър на VW се признава за виновен?

По този начин той може да се надява на намаляване на присъдата

18:24 | 04.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Арестуваният в началото на януари тази година във Флорида германски мениджър на Volkswagen ще се признае формално за виновен. Пред федералния съд в Детройт се очаква Оливер Шмид да се признае за виновен по две обвинения, предава AFP. Става дума за заговор за извършване на измама и нарушаване на закона за чистотата на въздуха.

Мениджърът на VW е заплашен от сериозно наказание – няколкогодишно лишаване от свобода. Чрез признаването на вината си обаче той може да се надява на намаляване на присъдата.

Шмид е работил по-рано за Volkswagen в САЩ, но след това се е върнал в централата на концерна във Волфсбург.

Той бе арестуван през януари, докато е бил на почивка във Флорида. Шмид е единственият мениджър на VW, който е арестуван в САЩ по подозрение за участие в операции, довели до скандала Дизелгейт.

Според New York Times Шмид е бил отговорен от 2014 г. до март 2015 г. за прилагането на щатските регулации. От края на 2014 г. Шмид и други мениджъри на Volkswagen са цитирали многократно фалшиви технически обяснения за високите нива на емисии на превозните средства на Volkswagen, твърдят главни прокурори. През 2015 г. Шмид е признал за съществуването на неправомерния софтуер.

Припомняме, че през септември 2015 г. под натиск от американските власти Volkswagen разкри, че е внедрил незаконен софтуер в 11 млн. дизелови автомобила от различни марки. Благодарение на него различни тестове показват значително по-ниски нива на вредните азотни окиси. В действителност равнището на изхвърляните от автомобилите в атмосферата вредни газове е до 40 пъти по-високо.

В рамките на няколко граждански производства в САЩ Volkswagen вече договори обезщетения. Така например базираната във Волфсбург група трябва да плати общо 14,7 млрд. долара на собственици на 480 хил. коли с 2.0-литрови дизелови двигатели, за да ги откупи от тях или да ги ремонтира.

В рамките на друго гражданско производство VW договори споразумение със собствениците на приблизително 80 хил. дизелови автомобили с трилитров двигател в обем на 1 млрд. долара. Споразумението обаче предстои да бъде одобрено от съдия.

Засега Volkswagen е заделила за справяне със скандала 18 млрд. евро. 

През януари пък стана ясно, че мениджър на Volkswagen е осъден в Южна Корея на лишаване от свобода за срок от година и половина заради фалшифициране на документи за регистрация на превозни средства. Районният съд в Сеул счита за доказано, че той е фалшифицирал данни за замърсяващите емисии и шума от двигателя и по този начин е нарушил екологичното законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
В САЩ и Южнна Корея добре, но в ЕС по казуса се мълчи все е едно е пръднала свещена крава и всички се ослушват многозначително...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още