IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler влага 1 млрд. долара във втори завод в Унгария

При пълно натоварване на капацитета фабриката може да допринесе с 0,4% към БВП на страната

18:10 | 29.07.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<a href="http://www.investor.bg/auto/353/a/mercedes-shte-atakuva-bmw-prez-ungariia--132342/" target="_blank">В Кечкемет компанията вече произвежда автомобили от 2012 г.</a>&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Германският автомобилен концерн Daimler ще строи втори завод в унгарския град Кечкемет (90 км източно от Будапеща, бел. ред.).

„Планираме в следващите няколко години да вложим около 1 млрд. долара в нов завод в района на Кечкемет“, заяви директорът по производството на Mercedes-Benz Маркус Шефер, цитиран от DPA. 

В подкрепа на инвестицията унгарското правителство е предоставило 12,9 млрд. форинта (41,3 млн. евро). Самото място на завода и конкретните планове според Daimler зависят все още от изпълнението на редица рамкови условия.

Подготвителните мерки трябва да започнат още през тази година, а стартът на производството се планира за края на десетилетието. „Преговорите не са напълно завършени“, предупреди и външният министър на страната Петер Сийярто.

За Унгария новият завод може да представлява солиден икономически импулс. При пълно натоварване на капацитета той може да допринесе с 0,4% към брутния вътрешен продукт, заяви министърът. Износът пък би скочил с 3%.

В новата фабрика ще се произвеждат автомобили на Mercedes-Benz с предно и задно задвижване. Чрез инвестицията ще се създадат нови 2500 работни места на място и допълнителни места в поддоставчиците в региона.

В Кечкемет компанията вече произвежда автомобили от 2012 г. Прз миналата година през производствените ленти са минали над 180 000 компактни коли. Досега в Унгария компанията има над 4000 служители. Съществуващият завод също ще се разшири, за което Daimler ще предостави около 580 млн. евро.

Германските заводи на компанията в Зинделфинген, Ращад и Бремен засега не са застрашени от разширяването на производството в Източна Европа. За всички свои германски заводи Daimler ще предостави конкретни инвестиционни планове до края на годината. 

Отдавна в бранша се спекулираше за разширяването на производството, тъй като Daimler е особено успешна през последните години, особено с компактните си модели, и производството тече на пълни обороти, коментира Dow Jones Newswires. Само през първото полугодие концернът е продал почти 320 хил. компактни коли, което е ръст от почти 19% на годишна база. Цялото подразделение за моторни превозни средства е продало за първите шест месеца над 1 млн. коли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Sakamano
преди 7 години
Може Австро-Унгарската империя отново да се възроди. Само трябва да се намери някой жив Хабсбург ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още