IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford инвестира 4,5 млрд. долара в електромобили до 2020 г.

Компанията ще разработи 13 модела електромобили и хибридни коли, като делът им ще скочи от 13% сега до 40%

14:10 | 11.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ford Motor ще инвестира 4,5 милиарда долара в електромобили до 2020 г., съобщи Bloomberg. Мярката на компанията е в отговор на натиска от страна на регулаторите да се залага на технологии, които изпитват затруднения да привлекат купувачи в САЩ, докато цените на горивата остават ниски.

Ford ще разработи 13 модела електромобили и хибридни превозни средства, като делът на тези модели ще скочи от 13% сега до 40 на сто. Плановете включват и производство на нов Ford Focus, който ще се зарежда бързо и ще издържа по-дълго време, посочва главният изпълнителен директор Марк Фийлдс.

„Все повече компании ще инвестират в електромобили, защото в момента има много строг стандарт за емисиите през 2025 г.“, казва Мишел Кребс, главен анализатор в AutoTrader.com. “Начинът да се постигне това е електрифицирането. Това е значителна инвестиция, но е пътят, по който индустрията ще се движи напред”, допълва тя. 

Плановете на Ford идват във време, когато ниските цени на горивата в САЩ свиват продажбите на такива модели. През ноември продажбите на хибридите C-Max, Fusion и Lincoln MKZ се свиват с 25% до 59 301 по данни на Autodata Corp. Продажбите на Prius на Toyota намаляват с 12%, а при Volt на Toyota има 23 на сто спад в продажбите.

„Разбира се, ниските цени на горивата не помагат за продажбите на електромобили“, казва Радж Наир, директор на звеното за продуктово развитие във Ford. “Трябва да положим усилия да информираме и образоваме клиента за предимствата не само на електромобилите и хибридите, но и на хибридите, които могат да се зареждат от мрежата (plug-in)”, допълва Наир.

Според изпълнителния директор Марк Фийлдс именно последният вид хибриди ще е най-бързо растящият тип електромобили.

Компанията очаква да получи същата възвръщаемост на инвестицията в такива модели, каквато ще получи и от колите на гориво. „Това е нашето намерение. Има много променливи, много ще зависи от регулациите, както и от ситуацията при горивата“, казва Наир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още