IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM може да инвестира поне 1 млрд. долара в САЩ

Изпълнителният директор Мари Бара ще присъства на встъпването в длъжност на Тръмп в петък и планира „да си сътрудничи с него“

11:31 | 17.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на GM Мари Бара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на GM Мари Бара. Снимка: Ройтерс

Американският автомобилен концерн General Motors възнамерява да инвестира най-малко 1 милиард долара в заводите си в САЩ. Инвестицията ще бъде обявена тази седмица, съобщиха двама души, запознати с плановете, пред Ройтерс.

След критиките на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп към вноса на компанията от Мексико сега GM възнамерявала да докаже своя ангажимент за създаването на работни места в производствения сектор на страната.

Според информацията плановете могат да бъдат обявени най-рано във вторник. GM ще обяви, че благодарение на инвестицията ще бъдат създадени повече от 1000 нови работни места, но няма да поясни в кои заводи и в кои щати конкретно ще се случи това. Говорител на GM отказва коментар по темата. Екипът на Тръмп също не е дал  коментар.

Тръмп публично засили натиска върху най-голямата автомобилна компания в страната преди няколко дни. На пресконференция през миналата седмица новоизбраният президент благодари на конкурентите Ford и Fiat Chrysler за обявените наскоро инвестиционни планове в САЩ, от които се очаква да създадат около 2700 работни места, взети заедно.

После се обърна и към GM: „Надявам се, че General Motors ще последва примера. Мисля, че те ще направят това", заяви Тръмп.

Милиардерът, чиято кампания целенасочено бе фокусирана върху създаването на работни места в производството в САЩ, заяви в интервю за германския вестник Bild, публикувано в понеделник, че ще наложи граничен данък от 35 процента върху превозните средства, които германските автоконцерни внасят на пазара в САЩ.

По-рано през този месец той критикува плановете на Toyota Motor Corp да прехвърли производството на модела Corolla в Мексико от Канада. 

Автомобилните продажби в САЩ се повишават от 2009 г. насам и отчетоха нов рекорд през 2016 г. Автомобилните концерни наскоро започнаха да увеличават инвестициите си в страната, но твърдят, че вложенията не са в отговор на политиката на Тръмп.

През миналата седмица японската Toyota заяви, че ще вложи 10 млрд. долара в САЩ през следващите пет години, докато Fiat Chrysler Automobiles NV обяви, че ще вложи 1 млрд. долара, за да модернизира два завода в Мичиган и Охайо, създавайки 2 хил. работни места.

Ford Motor Co обяви през този месец, че ще отмени строежа на завода си за 1,6 милиарда долара в Мексико и ще инвестира 700 млн. долара в завод в Мичиган.

GM преследва „общ план за изграждане на заводи там, където ние продаваме, и сме фокусирани върху това, което правим в Съединените щати", заяви главният изпълнителен директор Мари Бара в интервю за Ройтерс в кулоарите на събитие във Вашингтон в понеделник. „Ние сме глобална компания, така че ще продължим този фокус".

Бара, която заяви пред Ройтерс, че планира да присъства на встъпването в длъжност на Тръмп в петък, заяви, че GM иска да си сътрудничи с него. „Аз вярвам, че ние имаме повече общи неща, отколкото не общи“. 

GM, която има повече от 40 производствени обекта в САЩ, обяви през миналата година, че ще вложи 2,9 млрд. долара в страната.

Но макар да прави вложения, концернът реже и работни места. През изминалите няколко месеца GM обяви плановете си да освободи около 3 300 служители в три завода. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още