IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хървати разкриха уникална електрическа хиперкола

Моделът на Rimac Automobili разполага с 1088 к.с.

15:46 | 24.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Rimac Automobili</p>

Снимка: Rimac Automobili

Хърватската компания Rimac Automobili официално представи своя електрически хиперавтомобил Concept_One, чиято световна премиера ще се състои на започващото в началото на март изложение в Женева.

Концептуалният модел бе показан още през есента на 2011 г. Серийният му вариант не се различава особено, като от компанията твърдят, че всички агрегати и елементи на автомобила са така проектирани, че да си пасват идеално. Те са изцяло създадени от Rimac Automobili, същото важи и за инструментите и машините, нужни за направата на електромобила.

„Целта ни не беше да направим електрически версии на вече съществуващи хиперколи, а да създадем технология, които да позволява създаването на идеалния автомобил. Той трябва да бъде бърз, привлекателен и максимално ефективен. С други думи – целта ни бе да направим автомобила на 21 век”, заяви Марк Римак, шеф на Rimac Automobili.

Машината е създадена на собствена платформа, която позволява реализирането на формулата „колело – електромотор”. Тоест на всяко колело на хърватския хиперкар е поставен по един електрически двигател. Подобна схема се среща често при концептуални модели, но е необичайно решение за сериен автомобил.

Друга уникална особеност е трансмисията. Стандартно електромобилите използват скоростта кутия с една предавка. В случая обаче хърватите са направили нещо наистина уникално – на всяко от предните колела е поставена подобна трансмисия, докато във всяко от задните е интегрирана 2-степенна скоростна кутия с два съединителя, заимствана от болидите във Формула 1.

Максималната мощност на Concept_One е 1088 к.с., а пиковият въртящ момент достига 1600 Нм. Това позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 2,6 секунди. Максималната скорост е повече от впечатляваща за електрическа кола - 355 км/час, а общата маса на машината е 1850 кг.

От модела ще бъдат произведени едва 8 бройки, като цената им засега не се съобщава официално. Използването на карбон в конструкцията, както и на уникалната трансмисия обаче подсказва, че тя няма да е никак ниска. Според експерти минимумът за подобен модел на пазара ще бъде около 700 000 евро.

Още снимки на автомобила вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Истинските потомци на Никола Тесла, а не хамерикански плагиати.Респект, желая им успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още