IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурорска проверка вместо представяне на годишните резултати

Как тази сряда се превърна в необичайна за главния изпълнителен директор на Audi Руперт Щадлер

22:07 | 15.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато държавните прокурори и полицаи нахлуват в сряда сутринта малко след седем часа в централата на Audi в Инголщат, председателят на Борда на директорите Руперт Щадлер е в служебния си автомобил на път към офиса.

По телефона той научава, че неговата дневна програма ще претърпи сериозен обрат. Всъщност директорът на Audi възнамеряваше да обяви в рамките на годишната пресконференция за представяне на тримесечните данни как се е представила премиум марката на VW през миналата година. Но прокурорите върнаха с един замах Щадлер и Audi обратно в аферата Дизелгейт. Като видим знак за проблема са колите, които цяла сутрин са пред централата на компанията.

Където иначе паркират само модели от дванадесетте марки на VW Group, изведнъж се появиха десетина превозни средства от марките BMW и Ford с номера от Мюнхен. В микробус Mercedes вече имаше картонени кутии за опаковане, с които да се прехвърлят и транспортират лесно файловете и документите, които ще бъдат конфискувани по време на търсенето. Няколко следователи все пак пристигнаха в автомобили от сестринската марка Skoda, описва в подробности ситуацията Die Welt.

И така - изразеното от Щадлер в началото на пресконференцията желание за посвещаване на пресконференцията на финансовата година, остана само пожелание. Почти никой от присъстващите журналисти не се интересува от представянето на премиум марката VW, вместо това повечето от въпросите са за разследването от страна на прокурорите от Мюнхен и Щутгарт в Инголщат и Некарсулм.

Причината за претърсванията е разследване срещу неизвестни лица по подозрение за „измама и престъпна реклама", заявиха пред медиите от прокуратурата.

Става дума по-конкретно за продадени в САЩ между 2009 и 2015 година 80 хил. автомобила, които са снабдени с трилитрови двигатели V6. Има подозрение, че в тези автомобили са били поставени устройства за манипулиране на емисиите от вредни газове, за да се покрият американските ограничения за вредните емисии, без да бъдат информирани купувачите, посочва още прокуратурата. 

Не става дума за продавани в Европа коли, поясняват още властите.

Компанията майка Volkswagen призна в края на 2015 година, че в 11 милиона дизелови автомобили по света е инсталирала устройства, намаляващи в тестови условия вредните емисии.  Повечето от засегнатите коли са с марката Volkswagen, но също така сред тях има и с марката Audi, Skoda и Seat.

В претърсванията са били ангажирани полицаи от три провинции - Бавария, Баден-Вюртемберг и Долна Саксония. Като цяло освен офисите е имало обиски и на седем други места, дори частни домове.

„Аз нямах посещение, но съм тук от 7:30, жена ми със сигурност не ми се е обаждала", каза Щадлер  на въпрос дали апартаментът му е бил засегнат от акцията. По-късно той добави, че не са претърсвани жилища на членове на Борда на директорите на Audi.

Досега не са назовани поименно виновници. „С претърсванията следователите се надяват да разкрият кои хора са участвали в прилагането на технологията и евентуално в предоставянето на невярна информация на трети страни“, каза Щадлер, като добави, че концернът оказва пълно съдействие.

Забележителен е периодът, в който става акцията. Повече от година прокуратурата в Мюнхен проверява първоначалните подозрения за нарушения в Audi. В същото време колегите им от Брауншвайг вече образуваха производства срещу 30 обвиняеми, без да се спират дори пред бивши и настоящи членове на борда на VW Group.

Сега прокурорите от Мюнхен идват в централата на производителя точно в деня на годишната пресконференция на Audi. Със сигурност в Инголщат това може да се схване като предизвикателство. А прокуратурата твърди, че става дума просто за един „нещастен случай".

На въпроса дали в Audi някой ще поеме оперативната отговорност за скандала, както това стана в случая с бившия изпълнителен директор на VW Мартин Винтеркорн, Щадлер поясни, че и в Инголщат е имало последствия.

Наред с другите неща и бившите ръководители на отдела по развитие Улрих Хакенберг и Стефан Книрш са си тръгнали от концерна. Също така и под нивото на Борда е имало общо четири уволнения.

Дори и без претърсванията обаче темата за Дизелгейт щеше да доминира на пресконференцията. Защото междувременно разходите заради аферата също тежат сериозно на Audi. 1,6 млрд. евро е коствал скандалът на базирания в Инголщат производител през миналата година.

Така печалбата спада въпреки лекия ръст на приходите до 59,3 милиарда евро. Ако през 2015 г. Audi отчете печалба от 4,3 млрд. евро, през миналата година тя е малко над 2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още