IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с британския завод на Nissan стигна до Брюксел

ЕК поиска от Лондон информация за обещанията, които са дадени на японския автомобилен концерн

09:46 | 08.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Скандалът, свързан с изненадващото решение на японския автомобилен концерн Nissan да запази завода си в Съндърланд въпреки вота за Brexit, се разшири и отвъд Острова.

Европейската комисия (ЕК) е поискала информация от Лондон за обещанията, които са дадени на японския автомобилостроител. Компанията обяви инвестиции във Великобритания въпреки Brexit, след като е получила гаранции от правителството, предаде Ройтерс. 

Говорител на комисията пояснява, че е нещо обичайно да се обменя информация от този тип, допълвайки, че не става въпрос за начало на „официална размяна на мнения". Целта на комисията била да се изясни дали тези гаранции съответстват на европейското право в сферата на конкуренцията, тъй като Великобритания все още трябва да се съобразява с него.

Припомняме, че в края на октомври японската компания обяви, че ще произвежда новия си модел Quashqai и модела си X-Trail в най-големия британски автомобилен завод в Съндърланд. Японците твърдят, че са получили достатъчни гаранции от правителството след вота за напускане на ЕС, но не уточняват от какво естество са те.

„Казах, че нашата цел ще бъде да се стремим да запазим достъп до европейските пазари и обратното, без митнически тарифи и бюрократични пречки", изтъкна тогава министърът на бизнеса, енергетиката и промишлените стратегии Грег Кларк пред BBC. Той припозна решението на японския концерн да остане на Острова като първа победа за кабинета на Тереза Мей след встъпването му в длъжност. 

В края на септември президентът и главен изпълнителен директор на Nissan Карлос Гон поиска от британските власти „компенсации" срещу заплахата от евентуални нови митнически бариери в момент, когато Лондон изглежда е поел пътя към „твърд" Brexit. Британското правителство настоява за стриктен контрол над миграцията, което би довело до ограничен достъп до единния пазар.

Заводът в Северна Англия е един от най-големите в Европа с годишен капацитет 550 хил. автомобила. От него идват 9% от доходите на цялата област. Въпреки това обаче мнозинството от жителите на Съндърланд гласуваха в полза на излизане от ЕС.

Във фабриката на Nissan са заети 7 хил. души. Заводът подкрепя освен това около 28 хил. работни места при доставчиците за сектора във Великобритания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още