IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Takata се съгласи да плати 1 млрд. долара за дефектите на въздушните възглавници

Компанията призна пред съд в САЩ, че е укрила проблеми, които могат да доведат до експлодиране

10:16 | 28.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският производител на автомобилни части Takata се призна за виновен в измама и се съгласи да плати 1 млрд. долара като наказание за това, че е скрил дефект в милиони нагнетателни помпи за въздушни възглавници, съобщи БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Компанията призна пред съд в САЩ, че е укрила проблеми, които могат да доведат до експлодиране на помпите с твърде голяма сила, разпръсвайки парчета към шофьора и пътниците.

Дефектът, довел до смъртта на 16 души в целия свят, 11 от които в САЩ, и до раняването на над 180 души, стана причина за изтеглянето на милиони автомобили и нагнетателни помпи. 

Takata се съгласи да плати 850 млн. долара обезщетение за автомобилните производители, 125 млн. долара за жертвите и семействата им и 25 млн. долара наказателна глоба, дължима на американското правителство.

Адвокатите на ищците по десетки свързани с дефекта дела в САЩ внесоха съдебни документи, в които обвиниха автомобилните компании Honda, Toyota, Nissan, Ford и BMW, че са знаели за проблемните въздушни възглавници, но са продължили да ги използват години наред, за да спестят пари.

Takata е един от най-големите доставчици на автомобилно оборудване за безопасност. Американското министерство на правосъдието заяви още в началото на годината, че компанията ще бъде подложена на тригодишен надзор от независими наблюдатели, след като се призна за виновна.

В същото време властите обвиниха трима бивши изпълнителни директори на Takata в измама и конспирация заради дефектните устройства за надуване на въздушни възглавници.
 
Миналата година Takata подаде доклади към американските регулатори за автомобилна безопасност, обявявайки почти 14 млн. устройства за надуване за дефектни. Тогава компанията договори разширяване на изтеглянето с 35 млн. до 40 млн. въздушни възглавници на няколко транша до 2019 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още