IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Freddie Mac с нова пилотна програма за ипотеки с облекчени изисквания

Промените са в подкрепа на хора, които за пръв път купуват жилища, както и на купувачи с ниски до средни доходи

15:53 | 21.09.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската ипотечна агенция Freddie Mac и други две небанкови кредитни институции облекчават изискванията за дохода и документацията в рамките на нова пилотна програма, съобщава Wall Street Journal. Промените имат за цел да насърчат ипотечните кредити сред хора, които за пръв път купуват жилища, сред американци с ниски до средни доходи и сред тези, които живеят в райони със затруднен достъп до основни услуги.

Мярката се въвежда близо 10 години след срива на имотния пазар в САЩ. Днес мнозина американци имат затруднен достъп до пазара на жилища, до голяма степен защото не могат да отговорят на критериите, които повечето кредитори поставят. В рамките на пилотната програма на Freddie Mac кандидатите ще могат да ползват дохода на хората, с които живеят, но които не могат да отговорят на изискванията.

Освен това доходите от втора работа, която кандидатите са вършили сравнително кратко време, вече ще бъдат фактор при разглеждането на документите. Според новите правила ипотечният гигант няма да изисква банково потвърждение за това, как кандидатите спестяват за първоначалните си вноски. 

Много от характеристиките на новата програма са сходни с условията, които другият ипотечен гигант Fannie Mae предлага по някои ипотеки. Те обаче са нови за Freddie Mac, който е сред най-големите купувачи на ипотеки в страната. Freddie Mac твърди, че купува една на всеки четири ипотеки от банки в САЩ.

Промените, влезли в сила в понеделник, ще са валидни за хора, които кандидатстват за ипотечен заем през компаниите Alterra Home Loans в Лас Вегас или New American Funding в Тъстин, Калифорния. Тези фирми са специализирани в отпускането на кредити на хора с ниски доходи и испаноговорящи. След отпускането на кредитите те ще ги продават на Freddie Mac.

По партньорството се работи от края на миналата година и ще бъде в сила поне 12 месеца. Freddie Mac ще прецени дали да го удължи, ако резултатите отговорят на очакванията. От ипотечния гигант отказват да коментират какви са заложените цели като обем на кредитите и като нива на необслужени заеми, които не иска да надвишава.

WSJ посочва, че пилотната програма не понижава първоначалните вноски или изискванията за кредитната история. По-скоро облекчава критериите за доход, включително и за хора, които работят на две места. Досега Freddie Mac искаше кандидатите, които представят доходи от втора работа, да са заемали тази позиция поне 2 години. Този период се понижава до 1 година. Освен това самонаетите лица ще имат повече възможности да докажат, че бизнесът им съществува.

Кандидати, които ще живеят със семейство или други хора поне 12 месеца след покупката на жилище, ще могат да включат в документите за одобрение доходите на тези лица. Тези данни ще бъдат включени, за да помогнат на кредитополучателите да подобрят ключовото съотношение дълг-доход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
този път е различно )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
pecan
преди 7 години
Балонът се надува надувайте момчета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още