IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайци масово отлагат сделки с имоти на Острова за след референдума

Трансакциите с бизнес имоти са се понижили с 40% през първото тримесечие

11:46 | 16.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Половината китайски инвеститори се въздържат от купуването на имоти във Великобритания преди да стане ясен изходът от референдума за членството на страната в Евросъюза, сочат резултатите от проучване, представено в сряда. Само една четвърт от анкетираните казват, че искат да приключат с покупките преди вота, допълва Ройтерс.

Общо 51% от от 411 китайски професионалисти и инвеститори в сферата на недвижимите имоти, анкетирани от juwai.com – най-големия портал за недвижими имоти, таргетиращ китайски купувачи в чужбина, казват, че вотът на 23 юни ги спира от сключването на сделки.

Британците гласуват след седмица дали да останат част от най-големия търговски блок в света, или не. Последните социологически проучвания сочат ръст в подкрепата за излизане от ЕС, което предизвиква опасения за стабилността на пазара.

Трансакциите с бизнес имоти са се понижили с 40% през първото тримесечие, показват данни на Английската централна банка. Много купувачи и продавачи изчакват, за да видят резултатите, в случай че вот в подкрепа на напускането на ЕС се отрази негативно на цените на имотите.

Според 46% от китайските инвеститори търсенето ще нарасне, ако Великобритания напусне ЕС, а според други 52% от анкетираните оставането в съюза ще засили интереса към пазара на имоти в страната.

Китайските инвеститори са сред най-големите чужди купувачи на британски имоти, особено в Лондон и Манчестър.

От 42 британски професионалисти в сферата на недвижимите имоти – включително брокери и консултанти, анкетирани от juwai.com, 50% казват, че намалява търсенето на чуждестранните купувачи на британски имоти.

Цялостната картина тук е на несигурност“, казва ръководителят на сайта за Великобритания Бърни Морис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още