IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's прогнозира възстановяване на пазара на имоти в Китай

От агенцията предупреждават, че обезценяването на юана ще е предизвикателство за местните строителни предприемачи

09:34 | 30.08.15 г.
<p>
	Жилищен квартал в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жилищен квартал в Китай. Снимка: Ройтерс

Низходящият натиск върху жилищните цени в Китай постепенно ще отслабне през останалата част от годината, защото продажбите на жилища растат, а предприемачите успяват да намалят инвентара си, прогнозира рейтинговата агенция Moody's, цитирана от китайската информационна агенция Xinhua.

В месечния си бюлетин за пазара на имоти в Китай от Moody's посочват, че жилищните цени са продължили да се възстановяват през юли в 70-те най-големи града в страната. Темпът на понижение на цените на месечна база се забавя, като в 29 от всички 70 града се наблюдава поевтиняване през юли спрямо 34 през юни.

Най-големите градове – Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън, са начело в ценовото възстановяване. Три от тях регистрират нарастване на цените на годишна база през юли, като в Пекин то е 1,2%, в Шанхай е 3,6%, а в Шънджън – цели 24%.

Въпреки че като цяло инвентарите остават високи, запасите от жилища през юли намаляват спрямо юни, допълват от Moody's.

Продължаващият спад при новозапочнатите сгради и общите сделки със земя като площ би следвало да помогнат да се забави ръстът на инвентара и предлагането на жилища. Новозапочнатите жилищни сгради в страната през първите седем месеца на 2015 г. намаляват със 17,9% на годишна база, спрямо понижение от 17,3% за първото полугодие.

Засилването на продажбите пък според Moody's е резултат от подкрепящата парична политика на Китай от второто полугодие на миналата година насам.

Тези благоприятни фактори, включително повишената достъпност на ипотеките, ще подкрепят продажбите през следващите 12 месеца и ще поддържат здравословен ръст през втората половина на 2015 година, смятат от агенцията.

От Moody's предупреждават също, че обезценяването на китайския юан ще е предизвикателство за строителните предприемачи в страната предвид тяхната значителна експозиция към задължения в чужда валута, по-голямата част от които са в американски долари.

Въпреки това агенцията очаква, че основната част от предприемачите, за които изготвя рейтинг, ще устоят на до 10-процентно обезценяване на юна спрямо чуждите валути, без това да се отрази на техния кредитен рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още