IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите данъчни правила във Ванкувър пренасочват инвеститори към Сиатъл и Торонто

Тенденцията засяга най-вече китайските купувачи

12:59 | 06.12.16 г.
<p>
	Сиатъл. <em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Сиатъл. Снимка: pixabay.com

Само няколко седмици след като Ванкувър обяви 15% данък върху покупките на имоти от чуждестранни инвеститори, оказва се, че все повече китайци, които търсят къде да вложат парите си, разпродават имотите си там и купуват жилища в Сиатъл и Торонто, коментира Bloomberg.

Ванкувър, където цените на еднофамилните къщи са се удвоили за 10 години, се присъедини към места като Австралия и Хонконг, предприемайки стъпки за забавяне търсенето на жилища след безпрецедентната вълна от чуждестранни инвестиции. Китайските купувачи ускоряват покупките си извън страната, подкрепени от отслабващия юан, ръста на цените у дома и сигурността на вложенията в имоти.

Покупките на жилища от китайски инвеститори са скочили в Сиатъл и Торонто след въвеждането на данъка във Ванкувър, сочи Juwai.com, най-големият китайски сайт за инвестиции в имоти извън страната.

За инвеститорите във Ванкувър Сиатъл е добър вариант, тъй като е само на няколко часа път с кола от канадския град. Освен това цените там са по-добри от други места на Западния бряг. В същото време Торонто – една от световните финансови столици, вече има установена база от чуждестранни инвестиции в жилищни кооперации и голямо азиатско население.

Макар че няма данни, които да показват конкретно покупките, направени от международни купувачи, брокерите казват, че търсенето в Сиатъл и Торонто е стабилно, особено за луксозни имоти, които китайските инвеститори предпочитат. В Сиатъл около 12% от всички жилища тази година са били на цена от поне 1 млн. долара, което е двойно по-голям дял в сравнение с преди 10 години, според данни на брокерската къща Windermere Real Estate.

Цените на еднофамилни къщи в Кинг Кауинти, където е разположен градът, са скочили с почти 15% през октомври спрямо същия месец на предишната година, сочат данни на местната асоциация на агентите за недвижими имоти.

Средната цена на жилищата в района около Торонто пък е скочила с 23% през ноември спрямо ноември миналата година, а продажбите са се увеличили с почти 17%, според статистиката на местна организация. В същото време във Ванкувър продажбите са се сринали от юли насам и са с 37% по-малко през миналия месец на годишна база.

Сиатъл отчита 50% скок на цените на жилищата през последните пет години, отчасти заради процъфтяващата технологична индустрия и ръст на компании като Amazon.com и Microsoft Corp. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още