IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж затяга правилата за краткосрочните наеми

Ванкувър също предлага въвеждането на лиценз за наемодателите, както и да се забрани отдаването на неосновните им жилища

11:03 | 06.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Все повече градове затягат мерките за контрол на краткосрочните наеми чрез интернет платформи като Airbnb и HomeAway.

Местната администрация в Париж подготвя нови правила, според които собствениците, които отдават жилища или части от жилища на туристи, ще трябва първо да се регистрират в общината, предава Ройтерс.

Новото законодателство предстои да се гласува в общинския съвет в Париж и ако бъде прието, се планира да влезе в сила от декември.

Париж вече въведе лимит от максимум 120 дни, в които собствениците на имоти могат да ги отдават под наем краткосрочно на туристи. Новата мярка цели да се въведе по-строг контрол дали собствениците спазват ограничението.

Отделно така ще се контролират и некоректни наематели, които без знанието на собствениците преотдават имотите или части от тях на туристи през платформите за краткосрочни наеми.

Според новите закони за интернет във Франция правителството е длъжно да направи и да пази регистър на краткосрочните наеми в градовете с над 200 хил. души население.

С 350 хил. обяви Франция е вторият най-голям пазар на Airbnb след САЩ, посочва информационната агенция. Париж пък – най-посещаваният град в света, с 65-те хил. обяви е най-големият градски пазар за платформата.

Хотелиерите в Париж приветстваха мярката, както и защитниците на пазара на достъпни жилища. Според различни изчисления столицата на Франция е изгубила поне 20 хил. жилища в централните и западните квартали, отдавани дългосрочно под наем, които са пренасочени към пазара на краткосрочни наеми заради по-високия доход.

Междувременно стана ясно, че и Ванкувър ще въведе някои ограничения за платформите за краткосрочни наеми. „Жилищата са предназначени за живеене, а не за бизнес“, коментира кметът на града Грегор Робъртсън.

Според новите правила жителите на града ще бъдат ограничени в броя имоти, които отдават краткосрочно на туристи, и ще се иска да имат специален лиценз за това. Ще се въведе и данък от 3% върху дейността.

Отдаването под наем на жилища извън основните за собствениците, инвестиционни и други имоти ще бъде забранено.

Общинският съвет във Ванкувър – най-скъпият пазар на имоти в Канада, ще гласува мерките през следващата седмица.

Местната администрация се опитва да освободи колкото се може повече жилища за дългосрочно обитаване, като вече предприе мерки срещу чуждестранните собственици, които купуват имоти в града като инвестиция с цел запазване на капитала.

Според кметството на Ванкувър в града има минимум 5 хил. активни обяви за краткосрочни наеми. Много от тях нарушават изискването жилище да не се отдава за по-малко от 30 дни, освен ако наемодателят няма лиценз за хотелска дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още