IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на големи логистични площи в Европа се връща към нормална активност

Заради недостиг на предлагане на площи над 5 хил. кв.м наемателите се ориентират към строителство за собствени нужди

13:33 | 06.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: FreeImages</em></p>

Снимка: FreeImages

Пазарът на големи логистични и складови площи в Европа се връща към нормалната си активност и обеми след силните ръстове, отчетени през 2015 г., показват данни на BNP Paribas Real Estate, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Пазарът на складове с площ над 5 хил. кв.м се свива с 22% през първото полугодие на годишна база, като така обемите на трансакциите се връщат към средните равнища за 2013 и 2014 г., отчитат от компанията.

Спадът се обяснява с недостига на предлагане, заради което много от наемателите решават да строят за собствени нужди, пише в доклада на компанията.

Най-силен спад на този пазар е отчетен във Франция и по-конкретно – в региона на Париж. В Германия темповете на ръст в този сегмент от пазара на складови и логистични площи силно се забавят на фона на стабилните наеми също заради недостиг на подходящи готови площи.

Подобна тенденция се отчита и във Великобритания, Испания и Холандия.

Обемът на инвестициите в този сегмент от пазара достига 10,8 млрд. евро през първата половина на годината, отчитат още експертите. Това представлява ръст от 3% на годишна база.

Основният натиск върху обема на инвестициите идва от Великобритания, където е отчетен спад от 26% на годишна база за периода заради Brexit.

В друг доклад на изследователската компания Bulwiengesa се посочва, че търсенето на логистични и складови площи ще продължи устойчиво да нараства. Основен двигател са производствените компании – най-вече от автомобилната индустрия, както и електронната търговия.

Сред другите активни наематели на пазара на логистични и складови площи са и наемателите от хранително-вкусовата промишленост и преработващата промишленост.

Според компанията най-малко циклични колебания на пазара на логистични и складови площи се наблюдава в Германия, в района на Хамбург и Мюнхен, както и в Аугсбург, който е алтернативна дестинация за наемателите, които не са намерили необходимите им площи в Мюнхен.

Дигитализацията, урбанизацията и промените в поведението на потребителите водят и до появата на нови видове площи, тъй като променят производството, съхранението и транспортирането на площите. Все по-популярни стават т.нар. хибридни имоти, които подслоняват под един покрив производство и логистика, модулните конструкции, както и дистрибуторски центрове от нов тип за онлайн търговците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
watergateory
преди 7 години
ъъъ, преводачката, сложи поне едно "Западна" Европа, а не Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още